11 povrijeđenih, jedan kritično, u napadu Hezbollaha dronom na sjeverni grad

05/06/2024
1 minuta čitanja

Nema sirena dok najmanje dva projektila pogađaju Hurfeish, nekoliko kilometara od granice sa Libanom; Hezbollah tvrdi da je ciljano vojno postrojenje.

Najmanje 11 Izraelaca je povrijeđeno, jedan kritično, u napadu Hezbollaha eksplozivnim dronovima na sjeverni Izrael u srijedu, saopćili su vojska i medicinski timovi. Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su da istražuju zašto sirene nisu oglašene kada su najmanje dva drona udarila u većinski Druze grad Hurfeish, koji se nalazi nekoliko kilometara od granice sa Libanom.

Libanska teroristička grupa Hezbollah preuzela je odgovornost za napad, rekavši da je lansirala nekoliko eksplozivnih dronova na vojno postrojenje u tom području. Prema početnim vojnim procjenama, dva drona su pala unutar nekoliko minuta jedno od drugog, a drugo je izgleda ciljalo spasilačke ekipe koje su stigle da pruže pomoć povrijeđenima od prvog.

Hezbollah je takvu taktiku koristio nekoliko puta tokom rata.Teroristička grupa je rekla da je napad bio odgovor na nedavne smrtonosne IDF napade na južni Liban, uključujući napad u utorak u Naqouri u kojem je poginuo jedan član Hezbollaha.Direktor Magen David Adom Eli Bin rekao je za Channel 12 news da je 11 osoba povrijeđeno u napadu, uključujući jednu u kritičnom stanju.Troje ljudi je bilo u umjerenom stanju, dok su ostali lakše povrijeđeni, dodao je Bin.

Medicinski centar Galilee u Nahariyi rekao je da je sedam žrtava prevezeno u medicinski centar, od kojih su tri bila umjereno povrijeđena, a četiri su bila u dobrom stanju. Još dvoje lakše povrijeđenih Izraelaca prevezeno je u bolnicu Zif u Safedu, saopćio je medicinski centar. Od 8. oktobra, snage predvođene Hezbollahom napadaju izraelske zajednice i vojne postaje duž granice gotovo svakodnevno, tvrdeći da to čine u znak podrške Gazi tokom rata tamo.

Teroristička grupa u posljednjim mjesecima sve više koristi eksplozivne dronove, zajedno sa vođenim protivtenkovskim raketama i raketnim napadima. Do sada su okršaji na granici rezultirali sa 10 civilnih žrtava na izraelskoj strani, kao i smrću 14 IDF vojnika i rezervista.

Također je bilo nekoliko napada iz Sirije, bez povreda. Hezbollah je imenovao 330 članova koji su ubijeni od strane Izraela tokom tekućih okršaja, uglavnom u Libanu, ali i nekih u Siriji.

U Libanu su ubijena još 62 operativca iz drugih terorističkih grupa, jedan libanski vojnik i desetine civila. Izrael je izrazio spremnost na diplomatsko rješenje sukoba, ali je zaprijetio da će krenuti u rat protiv Hezbollaha kako bi vratio sigurnost na sjever Izraela, gdje su deseci hiljada civila trenutno raseljeni.

Idina vrh