Alahimanet, Osmane!

Mandat mu je protekao u sakrivanju nepostojeće diplome i zloupotrebama službe zarad vlastitih interesa

Miralem  Aščić

Piše:  Miralem Aščić

Osman Mehmedagić Osmica broji svoje posljednje dane na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)!

Formalno, on više nije prvi čovjek ove moćne agencije. U narednim danima će i zvanično dobiti rješenje o prestanku radnog odnosa. Vidjet ćemo samo šta ga čeka. Penzija ili sudski proces.

Penzioner je odavno. I osumnjičenik s tri istrage, također. Ko će mu prvi pokucati na vrata, poštar ili policija, to će drugi odlučiti. Tužilaštvo, vjerujemo, ima dokaze za njegova zlodjela i na njima je da odluče ima li ih dovoljno da se optuži za zloupotrebu položaja.

Presumpcija nevinosti je ključna. Ali, na Tužilaštvu je da radi svoj posao. Za diplomu je jasno kao dan da je nema. Nije je nikad ni imao. Ali i to će utvrditi nadležni, sada kada se skine oznaka tajnosti s dokumenata.

Procedura za smjenu pokrenuta je jučer i moglo bi se već reći: “Alahimanet, Osmane! Doviđenja i zbogom!”

Prvi pendrek porodice Izetbegović neslavno napušta ovu poziciju, na koju je imenovan 2019. godine. Mandat mu je protekao u dokazivanju i sakrivanju nepostojeće diplome. Hapšenjima, opstrukcijama, zloupotrebama službe zarad vlastitih interesa i stavljanju meta na čelo svima onima koji nisu po volji bračnog para s Poljina.

OSA je u mandatu Osmice bila „tiha“ poput ose i nije upamćena po dobrom. Afere je pravila sama. Nepostojeće. Od afera “Vehabija”, “BH Pošta”, “Snimak” do obračuna s nosiocima pravosuđa. Ganjali su se policajci i novinari, tetošili kriminalci.

Miralem Aščić - Avaz

Avaz

Koliko je OSA radila dobro, govori i podatak da su kantonalni MUP-ovi krili akcije od pripadnika ove agencije jer su ih, kako stoje stvari, “bušili”. Došao je Sky i tu se klupko odmotalo.

Svoje pipke u nezakonitim radnjama imali su pripadnici ove službe. Poruke to dokazuju.

Neki su i uhapšeni. Neki su imali papire OSA-e kod sebe, i to povjerljive. Valjda će neko sada pitati Osmana za koga je radio – državu ili stranku i kako je uništio struku, pratio ljude, družio se sa marginalcima i krim ličnostima iz podzemlja i srozao ugled OSA-e na niske grane.

Davno je došlo 5 do 12 i davno je vrag odnio šalu.

Vrijeme je da stručni ljudi vrate ugled OSA-i.