Alkalaj: Ako mi bilo ko iz ambasade SAD-a kaže šta je neistinito u mom izlaganju, izvinit ću im se

03/11/2022
1 minuta čitanja

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj osvrnuo se na komentare koje je o njegovom sinoćenjm izlaganju u Vijeću sigurnosti UN-a iznio ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

“Ako mi bilo ko iz pomenute Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izviniti kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi”, rekao je Alkalaj.

Podsjećamo, Alkalaj je sinoć iznio niz žestokih kritika na račun visokog predstavnika u BiH optuživši ga da je preduzeo radnje protivne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je, kako je naveo, u stanje destabilizacije.

“Visoki predstavnik je prevario sve aktere izbora, tačnije sve političke partije i nezavisne kandidate, koji bi svakako ponudili drugačije izborne liste i izborni programi koji bi bili u skladu novim izbornim pravilima”, rekao je sinoć Alkalaj.

U svom blogu ambasador SAD-a u BiH napisao je da je nametanje paketa reformi 2. oktobra od strane visokog predstavnika stvorilo pretpostavke za funkcionalnu Federaciju.

“Po prvi put u šest godina svjedočili smo imenovanjima sudija u Ustavni sud Federacije. Međutim, samo politički predstavnici u Federaciji mogu garantovati novu, funkcionalnu vlast. Politički lideri moraju ovu obavezu shvatiti ozbiljno, a međunarodna zajednica mora insistirati na njihovoj odgovornosti ukoliko oni to odbiju da urade. I visoki predstavnik ovdje ima svoju ulogu, a oni koji nastoje da sruše njega i njegovu instituciju trebali bi pažljivije razmotriti posljedice svog djelovanja. Aprilski paket iz 2006. godine srušen je od strane ogorčenih pravednika koji su prodavali lažna obećanja o nečemu boljem, a zemlja od tada trpi. I opet će trpjeti posljedice ukoliko prevladaju snage iz oba entiteta koje su postrojene protiv OHR”, napisao je, između ostalog Murphy.

Idina vrh