Almir Džuvo ponovo blizu direktorske fotelje Obavještajno-sigurnosne agencije

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo ponovo je jedan od favorita za čelnu funkciju te agencije.

Njegovo ime i ime Erduana Kafedžića je u najužem izboru za novog direktora OSA-e koji će zamijeniti Osmana Mehmedagića, a kako saznajemo Džuvo je čak i “malo bliže” zbog svog prethodnog iskustva na ovom poslu, ali i vezama koje je stekao tokom misije pri NATO-u.

Džuvo je, podsjetit ćemo, bio direktor Obavještajno-sigurnosne agencije do 2015. godine, a nakon toga je imenovan za ambasadora BiH pri misiji NATO-a u Briselu.

On je, prema trenutnim informacijama, prihvatljivo rješenje i za SNSD i za HDZ.

Prema dogovoru koalicionih partnera na državnom nivou, direktora OSA-e predložit će stranke okupljene oko Trojke, kao i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

SNSD je dobio direktora SIPA-e i Službe za poslove sa strancima, dok je HDZ-u pripala direktorska fotelja Granične policije i FUP-a.

Prva imenovanja na direktorske pozicije očekuju se već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH koja bi trebala biti održana u četvrtak. Nova vlast već sprema sječu kadrova SDA, SDS-a i PDA u državnim agencijama.