Ambasada SAD: Dodik može da dočarava priče i teorije zavjere, ali jasno je zašto smo sankcionirali neodgovorne političare

04/08/2023
1 minuta čitanja

Tvrdnja da su sankcije antisrpske jer su neki od sankcionisanih Srbi je apsurdna, istakli su

Iz Ambasade SAD u Sarajevu oglasili su se povodom posljednjih sankcija koje su SAD uvele zvaničnicima iz RS-a kao i povodom navoda lidera SNSD-a i predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika. 

Teorije zavjere

Svima je sasvim jasno zašto su SAD 31. jula sankcionisale Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića. Gospodin Dodik i društvo mogu da dočaraju priče i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekih izmišljenih antisrpskih politika, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionisala te pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti.

Tvrdnja da su sankcije antisrpske jer su neki od sankcionisanih Srbi je apsurdna. Ignoriše činjenicu da je jedan od sankcionisanih Hrvat, a ne Srbin, a druge osobe arogantno predstavlja kao avatare srpskog naroda. Oni to nisu. Oni su pojedinci, i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih radnji, kao što su Osman “Osmica” Mehmedagić i Marinko Čavara. 

Uloženo stotine miliona dolara

Sjedinjene Države blisko sarađuju i pomažu ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja omogućava njima, njihovoj djeci i njihovim unucima prilike da napreduju.

Postupci četiri neodgovorna političara ne mijenjaju i neće promijeniti posvećenost Sjedinjenih Država ovim zajedničkim ciljevima – navode iz Ambasade SAD na Twitteru. 

Idina vrh