Američka ambasada o optužnici protiv Dodika: Važan korak i znak da niko nije iznad zakona

11/08/2023
1 minuta čitanja

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su poručili da je podizanje optužnice važan korak, i pokazatelj da niko nije iznad zakona.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovane tih zakona”, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Podsjećamo, Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.

Lukić je na poziciju direktora izabran na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo, napustila Milka Devušić.

Idina vrh