Američka i evropska kompanija zajednički razvijaju Starlab, nasljednika ISS-a

03/08/2023
1 minuta čitanja

Američka kompanija Voyager Space i evropski Airbus Defence and Space udružili su snage u transatlanskom projektu kako bi izgradili novu generaciju svemirske stanice pod privatnom kontrolom

Riječ je o stanici pod nazivom Starlab, koja će naslijediti Međunarodnu svemirsku stanicu.

Saradnja između dvije kompanije nastavlja dugu tradiciju udruženih američkih i evropskih napora na polju istraživanja svemira.

“Ponosni smo što gradimo budućnost svemirskih stanica s Airbusom. Međunarodna svemirska stanica se smatra najuspješnijom platformom za globalnu saradnju u historiji, a mi smo posvećeni razvoju ovog naslijeđa dok napredujemo sa Starlabom. Ovaj zajednički projekt pokrećemo kako bismo zadovoljili potražnju za globalnim svemirskim agencijama dok otvaramo nove prilike za komercijalne korisnike”, izjavio je Matthew Kuta, predsjednik kompanije Voyager Space.

Voyager je dobio 160 miliona dolara od NASA-e u decembru 2021. godine kroz podružnicu Nanoracks pod NASA-inim Commercial Low Earth Orbit Development Programom. Ovaj dogovor predstavlja fundamentalni korak u izgradnji Starlaba.

Starlab neće imati samo američki entitet, nego i evropsku podružnicu za zajedničko ulaganje, koja će direktno opsluživati Evropsku svemirsku agenciju (ESA) i svemirske agencije država članica.

SAD i Evropa dugo sarađuju na svemirskim projektima, a jedan od njih je i svemirski teleskop Hubble kojim upravlja ESA. Novo partnerstvo nastavlja ovu saradnju i u privatnom svemirskom sektoru.

Starlab je planiran kao zamjena za zastarjeli ISS te će kontinuirano imati posadu, služit će NASA-i, ali i širokoj bazi klijenata iz svijeta svemirskih agencija, kao i istraživačima širom svijeta. Primarni cilj programa je održati ljudsko pristustvo, kao i američko liderstvo u niskoj orbiti Zemlje.

Razvoj Starlaba je dostigao značajnu prekratnicu završetkom Systems Requirements Reviewa (SRR) u junu 2023. godine, kojim su utvrđeni glavni svemirski sistemi, tehnička spremnost i usklađenost s NASA-inim zahtjevima za misije i sigurnost.

Međutim, implementacija zajedničkog poduhvata je predmet regulatornih odobrenja od relevantnih upravljačkih tijela, tako da ćemo vidjeti kako će se nova svemirska stanica razvijati u mjesecima i godinama koje su pred nama.

Idina vrh