Američka policija pronašla ubicu nakon 30 godina potrage na 3.500 kilometara udaljenoj Gvatemali

19/12/2022
1 minuta čitanja

Bjegunac kojeg je savezna država Massachusetts tražila zbog ubistva 1991. godine uhapšen je na farmi škampa u Gvatemali, navodi se u saopćenju državne policije Massachusettsa.

Višeagencijski tim proveo je više od 30 godina u potrazi za sada već pedesetogodišnjim Mariom R. Garciom prije nego što su otkrili trag ranije ove godine da se nalazi u Iztapi, Gvatemali, obalnom gradu udaljenom stotinjak kilometara od prijestolnice.

Nakon višemjesečne istrage, tim za hapšenje kojim je koordiniralo nekoliko domaćih i međunarodnih agencija za provođenje zakona raspoređen je na farmu škampi kojom je Garcia upravljao pod pseudonimom, saopćila je policija Massachusettsa.

“Garcia je pokušao izbjeći hapšenje skočivši u vodu na farmi ali je uhapšen i stavljen u pritvor”, navodi se u saopćenju.

“Činjenica da smo uspjeli doći do Gvatemale kako bi smo pozvali na odgovornost nekoga ko je počinio ubistvo u Massachusettsu prije 30 godina rezultat je i upornog policijskog rada i vrijednosti naših odnosa s lokalnim, saveznim i međunarodnim partnerima”, rekao je pukovnik policije države Massachusetts Christopher S.Mason.

Garcia je bio u bijegu od svoje 19. godine, a optužen je da je nožem ubio Ismaela Recinosa-Garciju tokom tučnjave u Attleborou u novembru 1991. godine, navodi se u saopćenju. Nestao je nakon raspisivanja potjernice.

Iz policija Massachusettsa kazali su da je jedna od njihovih jedinica saznala 2014. godine da je Garcia “vjerojatno pobjegao u udaljeno područje svoje rodne Gvatemale”.

“Drago nam je, prvenstveno zbog porodice žrtve, da će konačno biti zadovoljena pravda za ovo besmisleno ubistvo”, rekao je šef policije Attleboroa Kyle P. Heagney.

Okružni tužilac Thomas M. Quinn potvrdio je da će Garcia biti izručen iz Gvatemale i procesuiran za ubistvo Recinos-Garcije u okrugu Bristol u saveznoj državi Massachusetts.

Idina vrh