Američke sankcije zbog podrške rukoj kompaniji

21/07/2023
1 minuta čitanja

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je jučer da uvodi sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među sankcionisanima je i firma iz Srbije MCI Trading DOO, sa sjedištem u Beogradu.

U saopćenju ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Europe i sa Bliskog istoka.

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ruska firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbjeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD-a, navodi se u saopštenju i dodaje da AK Microtech koristi neruske posrednike kako bi prikrio ruske primaoce.

“Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO”, stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, MCI Trading je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Firma MCI Trading i njen direktor Ivan Cvetić našli su se na listi sankcionisanih zbog, kako se navodi, materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbjeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške firmi AK Microtech.

Podsjetimo, ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina zbog korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Idina vrh