Amerikanci kao pratnju Bidenu u Evropu poslali avion otporan na nuklearni napad 

26/03/2022
1 minuta čitanja

Američko ratno zrakoplovstvo poslalo je svoj avion “sudnjeg dana” u Evropu kao dio flote mlaznjaka koja će pratiti predsjednika Joea Bidena u četverodnevnoj misiji jačanja jedinstva protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Mlaznjak “sudnjeg dana” E4-B, jedan je od četiri u floti SAD-a te redovno putuje kao pratnja ministru odbrane Lloydu Austinu, koji kao i Biden trenutno boravi u Evropi u sklopu sastanka s liderima NATO-a.

Dizajniran da “preživi” u slučaju nuklearnog napada, modificirani avion je nazvan “Leteći Pentagon”. Pruža kontrolu nad američkim nuklearnim oružjem s bilo kojeg mjesta u svijetu u većini okolnosti, uključujući i posljedice nuklearnog napada.

Avion, koji je baziran na Boeingu 747 i koji je prvi put ušao u službu 1980-ih, jučer je odletio u Suffolk gdje smještena stanica britanskog ratnog zrakoplovstva.

Mlaznjaci, koji su unaprijeđeni od svog prvog raspoređivanja, mogu prenositi naređenja od predsjednika američkim nuklearnim podmornicama i silosima interkontinentalnih balističkih projektila u zemlji.

Izgledaju slično predsjedničkim avionima, poznatijim kao Air Force One, iako E4-B sadrži visokospecijaliziranu opremu za nadzor i komunikaciju.

Biden je danas stigao danas u Poljsku gdje se se obratio ukrajinskim izbjeglicama i američkim vojnim trupama koje se tu nalaze.

Kremlj je više puta pokazivao svoju spremnost da koristi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine. U intervjuu za CNN ove sedmice, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da bi Rusija mogla upotrijebiti svoje nuklearno oružje kao odgovor na “egzistencijalnu prijetnju”.

Idina vrh