Bećirović u Cazinu: Deblokada Bihaćkog okruga je pečat slobodi za koji su zaslužni borci Armije RBiH

06/08/2023
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao je obilježavanju Dana Grada Cazina i 28. godišnjici deblokade Bihaćkog okruga

Bećirović je sa gradonačelnikom Grada Cazina Nerminom Ogreševićem položio cvijeće na centralnom šehidskom obilježju Grada Cazina i odao počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

On je, između ostalog, čestitao svim građanima Dan Grada Cazina i istakao važnost obilježavanja godišnjice deblokade ratnog Bihaćkog okruga.

“Ovdje smo se okupili da se sjetimo važnog datuma u historiji Krajine i cijele Bosne i Hercegovine. Svake godine šestog augusta obilježavamo veliku pobjedu, dan kada je deblokirana Krajina i odbranjena država Bosna i Hercegovina. Taj datum zaista predstavlja pečat slobodi za koji su zaslužni borci Armije RBiH, među kojima posebno mjesto ima rahmetli Izet Nanić, komandant 505. Viteške bužimske brigade. Naša je obaveza da se sjećamo njihovog herojstva i žrtve koju su dali”, poručio je Bećirović.

U okviru radne posjete Cazinu, gradonačelnik Nermin Ogrešević je informisao Bećirovića o aktivnostima na glavnim projektima u Cazinu, prije svega iz oblasti komunikacija i infrastrukture, kao i o naporima na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta.

Inače, ranije tokom današnjeg dana, a povodom 28. godišnjice deblokade Bihaća i Krajine, Bećirović se sastao i sa komandantom Petog korpusa Armije RBiH Atifom Dudakovićem.

Bećirović je odao priznanje Dudakoviću za ogroman doprinos u borbi za odbranu BiH tokom agresije, kao i postratnoj izgradnji odbrambenog sistema BiH. Bećirović je naglasio da su borci Petog korpusa, koji je predvodio general Dudaković, časno branili državu Bosnu i Hercegovinu u vrijeme potpunog okruženja Bihaća i Krajine.

On je istakao da je to činjenica koja se mora reći jasno i glasno, jer da nije bilo boraca Petog korpusa Armije RBiH Bihać bi doživio sudbinu Srebrenice.

Idina vrh