Besplatne članarine za biblioteke za sve građane općine Centar Sarajevo

23/05/2024
1 minuta čitanja
Na prijedlog NiPa svim građanima Općine Centar Omogućene besplatne članarine u bibliotekama Sarajevo

Ugovor je potpisan u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj ulici, a potpisivanju su u ime Općine Centar prisustvovali i dopredsjedavajuće Općinskog vijeća Sara Arslanagić i Marijana Podrug-Arapović, vijećnici Biljana Lazarević i Hidajet Porić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Načelnik Mandić je naglasio da na ovaj način Općina Centar želi svim građanima omogućiti besplatno članstvo u Javnoj ustanovi „Biblioteka Sarajeva“ kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme.

-Opština Centar realizuje brojne projekte, ali ovaj ima izuzetan značaj jer na ovaj način održavamo kulturu čitanja knjiga, naročito kod mladih. Svi naši sugrađani sa područja opštine Centar imaju mogućnost da se besplatno učlane u neko od odjeljenja Javne ustanove Biblioteka Sarajeva. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa Javnom ustanovom „Biblioteka Sarajeva“, a Opština Centar će i dalje nastaviti da podržava rad biblioteke, istakao je načelnik Mandić. 

Direktorica Lendo se zahvalila na kontinuiranoj podršci Općine Centar.

-Ovaj projekat je veoma važan kako za mlade sa područja ove lokalne zajednice, tako i za ostale sugrađane, a interesovanje je izuzetno veliko. Općina Centar je prva započela ovakvu praksu, koju su kasnije usvojile i druge gradske općine. Zainteresirani sugrađni mogu izvršiti upis na svim pozajmnim odjeljenjima, od ukupno 17 odjeljenja koja su disperzirana na području kantona Sarajevo i koristiti svu dostupnu građu. Još jednom se iskreno zahvaljujemo na saradnji i podršci Općine Centar, naglasila je  direktorica Lendo.

Sistem učlanjenja ili obnove članstva je veoma jednostavan. Uz predočenje CIPS-ove prijavnice kao dokaza mjesta stanovanja, ovaj proces se može završiti u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteka Sarajeva“. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond sa više od 260.000 knjiga. 

Iz Biblioteke Sarajeva pozivaju sve zainteresovane građane da se prijave i učlane besplatno u biblioteku.

Idina vrh