Biden će pozvati slobodni svijet da ustane protiv Putina

26/03/2022
minuta čitanja

Američki predsjednik Joe Biden u današnjem govoru u Poljskoj istaknut će da se “slobodni svijet” protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i poručiti da su velika gospodarstva jedinstvena u stajalištu da se Vladimir Putin mora zaustaviti, najavila je Bijela kuća.

Nakon tri dana hitnih sastanaka sa saveznicima iz skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7, zatim Europskog vijeća te NATO-a, Biden je posjetio američke vojnike stacionirane u Poljskoj, a danas ga očekuje sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Kada je preuzeo dužnost nakon izbora koje je njegov protukandidat Donald Trump silovito osporavao, Biden je obećao vratiti demokraciju u Sjedinjene Države i ujediniti demokratske zemlje svijeta kako bi se suprotstavile autokratima među kojima su ruski predsjednik i kineski lider Xi Jinping.

Rusiju će pozvati na odgovornost za brutalni rat

Putinova invazija na Ukrajinu 24. 2. koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” stavila je to Bidenovo obećanje na kušnju i prijeti novim hladnim ratom tri desetljeća nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U važnom govoru u Poljskoj Biden će u subotu “istaknuti združene napore slobodnog svijeta u potpori ukrajinskom narodu, Rusiju će pozvati na odgovornost za brutalni rat (koji je počela u Ukrajini) i braniti budućnost sazdanu na demokratskim načelima”, objavila je Bijela kuća.

Poljska, u kojoj će Biden uputiti takve poruke, od nekadašnje komunističke zemlje sve do pada Željezne zavjese 1989. i raspada Varšavskog pakta kojim je zapovijedala Moskva, postala je najveća bivša komunistička zemlja članica Europske unije i zapadnog vojno-političkog saveza NATO.

Jačanje desnog populizma u Poljskoj zadnjih godina suprotstavilo je tu zemlju ostalim državama članicama Europske unije i Washingtonu da bi je sa Zapadom ponovno zbližila prijetnja Rusije jer Varšava strahuje da se ruska vojska neće zaustaviti na Ukrajini veće krenuti dalje.

Privatni sastanak s predsjednikom Poljske o borbenim zrakoplovima za Ukrajinu

Pošto je Biden pobijedio na američkim predsjedničkim izborima 2020., poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda našla se u nezgodnoj situaciji jer je održavala dobre veze s njegovim prethodnikom Donaldom Trumpom.

Međutim, kako su jačale napetosti s Rusijom prije invazije na Ukrajinu, predsjednik Duda nastojao je poboljšati odnose s današnjom američkom administracijom i Bruxellesom. Tako je u prosincu vetom spriječio zakon kojim je vladajuća stranka nastojala ušutkati informativnu televiziju koja je u američkom vlasništvu.

Biden i Duda održat će privatni sastanak i očekuje se da će razgovarati i o spornim borbenim zrakoplovima za Ukrajinu. Washington, koji želi izbjeći izravan kontakt s Rusijom, odbacio je ponudu Varšave da vlastite zrakoplove ruske proizvodnje MiG-29 kojima su ukrajinski piloti vični upravljati, premjesti u američku bazu u Njemačku i odatle da se otprave ukrajinskoj vojsci za pomoć u obrani od ruske invazije.

Poljska želi ubrzati kupnju američkih raketa, zrakoplova i tenkova…

Sada Poljska želi ubrzati kupnju američkih raketa Patriot, borbenih zrakoplova F35 i tenkova kako bi ojačala vlastitu sigurnost i želi dobiti čvrsta jamstva da će je NATO braniti u slučaju napada.

“Prije svega želimo čvrsta jamstva Sjedinjenih Država u okviru saveza”, rekao je čelnik Nacionalnog ureda za sigurnost Pawel Soloch u petak. “Posebice ovdje, u Poljskoj i zemljama regije. Ako bude napada na Poljsku, da će SAD braniti Poljsku”, rekao je.

Idina vrh