Biden šalje Ukrajini oružje u vrijednosti od 200 miliona dolara

12/03/2022
1 minuta čitanja

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je odobrio novu pomoć u oružju Ukrajini u iznosu od 200 milijuna dolara te vojnu obuku, objavila je Bijela kuća u subotu dok s bojišta stižu vijesti o masovnom bombardiranju kojima ruske snage onemogućavaju evakuaciju ukrajinskih civila.

Bidenovom najnovijom odlukom američka sigurnosna pomoć Ukrajini u protekloj godini penje se na 1,2 milijarde eura, rekao je dužnosnik američke administracije.

Novih 200 miliona dolara namijenjeno je za oružje i druge artikle za obranu iz zaliha Pentagona kao i vojnu obuku kako bi se pomoglo Ukrajini.

Pentagon nije bio dostupan za komentar o kakvom tipu oružja je riječ.

Ukrajina je tražila više protutenkovskih projektila Javelin i Stinger za rušenje neprijateljskih borbenih zrakoplova.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u subotu je naglasio u intervjuu za neprofitnu inicijativu Renew Democracy da je Ukrajini potrebno dodatno oružje.

Najnovija američka pomoć Ukrajini objavljena je dan pošto je Kongres odobrio 1500 milijarda dolara vrijedan dogovor o financiranju federalne vlade za fiskalnu godinu 2022., a što uključuje 13,6 milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći za Ukrajinu, prenosi Hina.

Idina vrh