Biden se obratio naciji nakon izbora: Predviđao se veliki “crveni talas”, ali se nije desio

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je prvi govor dan nakon izbora gdje se osvrnuo na rezultat Demokratske stranke, ali i moguće promjene koje bi mogao doživjeti Kongres SAD-a.

Na početku obraćanja, Biden se osvrnuo na rezultat Demokratske stranke.

“Imali smo izbore jučer. Bio je dobar dan za demokratiju i dobar dan za Ameriku. Demokratija je testirana jučer, ali jučer je potvrđeno da je demokratija ono što jesmo. Ne znamo još sve rezultate. Ipak, znamo da se predviđao veliki crveni talas, ali on se nije desio. Neki dobri demokratski kandidati nisu osvojili mandat, ali Demokratska stranka je imala generalno odličan rezultat”, rekao je Biden.

Također, poručio je kako je obavio razgovor i sa Maxwellom Frostom (25), najmlađim zvaničnikom koji će biti dio Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

“Birači su poslali poruku da žele sačuvati demokratiju i pravo da glasaju. Želim naročito da zahvalim mladim ljudima koji su izašli na glasanje u historijskom broju. Prošle noći sam pričao s Maxwellom Frostom te sam mu rekao da sam ja izabran s 29 godina i da ne sumnjam da će imati sjajnu karijeru ispred sebe u Predstavničkom domu”, poručio je predsjednik SAD-a.

Nakon toga, uputio je poruku i republikancima.

“Bez obzira kakav bude krajnji rezultat, spreman sam raditi s republikancima. U vanjskoj politici, očekujem da nastavimo zajednički otpor ruskoj agresiji Ukrajini. Nakon samita G20 pozvat ću predstavnike obje partije na razgovor kako bismo dogovorili dalji rad i pristup”, rekao je Biden.

Govorio je i o tome kako zvaničnici moraju nastaviti s provedbom programa njegove administracije.

“Siguran sam da naš program daje rezultate i znam da se moramo pridržavati njega i dalje. Ljudi će svakodnevno vidjeti poboljšanja. Budućnost Amerike je obećavajuća i optimističan sam. Trebamo gledati u nju, a ne u prošlost i unutrašnje političke bitke. Ovo je velika nacija, moramo se podsjetiti ko smo. Mi smo Sjedinjene Američke Države”, zaključio je Joe Biden.