BIH NA IVICI ORUŽANOG SUKOBA! Ruska delegacija u UN: Šibicu u ruci drži ambasador Bošnjak

30/04/2024
1 minuta čitanja

“Teška sednica“, tim riječima je zamjenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio večerašnje zasjedanje Savjeta bezbjednosti o Bosni i Hercegovini.

„Večeras predstoji zanimljiva i teška sjednica. Reagovali smo povodom pisma srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović u kojem je opisano bezakonje koje vlada u zemlji. Ona će o tome izvjestiti Savjet bezbjednosti“, rekao je Poljanski.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je na „ivici oružanog sukoba“ zbog postupaka predstavnika Zapada kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i njihove težnje da se potkopaju pozicije bosanskih Srba.

„Šibicu u ruci drži sadašnji ambasador BiH pri UN (Bošnjak) (Zlatko Lagumdžija, prim. red.) koji je bez neophodne saglasnosti unutar zemlje pokrenuo izuzetno štetan i provokacioni nacrt rezolucije Generalne skupštine UN a u vezi s događajima u Srebrenici 1995. godine. Uz to, zemljom, izgleda, rukovodi nelegitimni ‘visoki predstavnik’, Njemac Kristijan Šmit kojeg gura Zapad“, istakao je Poljanski.

Rusija na sjednici namjerava da s tim u vezi da ocjenu neprijatnu po Zapad.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a biće održana danas u 22 časa po srednjoevropskom vremenu na zahtjev Rusije.

Podsjetimo, glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, zakazano za 2. maj, odloženo je i neće se održati prije 6. maja, potvrdili su ranije za italijansku agenciju Ansa diplomatski izvori u UN.

Prema diplomatskim izvorima italijanske agencije u UN, proizilazi iz neuspijeha da se finalizira konačni tekst dokumenta.

Kurir.rs/Sputnjik

Idina vrh