Bill Gates: Postoji šansa da izbije nova pandemija

29/05/2022
1 minuta čitanja

Suosnivač Microsofta, milijarder Bill Gates smatra da postoji 50 posto šanse da se u sljedećih 20 godina pojavi nova pandemija i da će njeno porijeklo vjerovatno biti prirodno.

– Ljudska populacija raste i zadiremo u sve više ekosistema. Zato prognoziram da postoji 50 posto šanse da ćemo imati novu pandemiju prirodnog porijekla u sljedećih 20 godina, kao rezultat klimatskih promjena – naveo je Gates.

Gates, koji je nedavno objavio knjigu “Kako spriječiti sljedeću pandemiju”, objasnio je da bi sljedeća pandemija mogla biti gripa, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao “vrlo zastrašujućim scenarijem”, prenosi Srna.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prijavila je u aprilu da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu premašio 500 miliona.

Gates je bio aktivan učesnik globalnih napora distribucije dijagnostike, lijekova i vakcina protiv koronavirusa, putem svoje “Fondacije Bill i Melinda Gates”, kao i u saradnji s UN-om.

Idina vrh