Bisera Turković stigla na stadion u Kataru gdje će pratiti otvaranje Mundijala

20/11/2022
1 minuta čitanja

Danas počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu utakmicom između Katara i Ekvadora, a veliki broj diplomata i zvanica će pratiti ovaj meč.

Svečanoj ceremoniji otvaranja, koja će prema svim najavama biti spektakularna, i samoj utakmici će prisustvovati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Turković je tokom diplomatske karijere bila ambasadorica naše zemlje u Kataru, a u posljednjem mandatu ministrice je nekoliko puta posjetila Dohu.

Inače, ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo koje će se održati u arapskom svijetu i drugo koje će se u potpunosti održati u Aziji nakon Mundijala 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo će se prvi put održati zimi zbog intenzivnih vrućina i vlage u Kataru, a igrat će se u skraćenom vremenskom okviru od 29 dana.

Domaćini su se ipak potrudili da uslovi za nogometaše budu na najvećem mogućem nivou, pogotovo kada su u pitanju stadioni koji su opremljeni sistemima za hlađenje koji imaju za cilj smanjiti temperaturu unutar stadiona do 20 stepeni Celzijusa. Najveći stadion Lusai Iconic prima 80.000 gledatelja, Al Bayt 60.000, dok preostalih šest stadiona prima 40.000 gledatelja (Stadion 974, Al Thumama, Halifa International, Education City, Ahmad bin Ali i Al Janoub).

Ujedno će ovo biti posljednji turnir na kojem će učestovati 32 selekcije jer će se na prvenstvu 2026. godine u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi igrati 48 reprezentacija.

Idina vrh