Blinken potvrdio podršku Vašingtona mirovnom sporazumu Armenije i Azerbejdžana

29/04/2024
1 minuta čitanja

Azerbejdžan je priveo niz nezavisnih novinara od kraja prošle godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) razgovarao je s čelnicima Armenije i Azerbejdžana i potvrdio podršku Vašingtona mirovnom sporazumu između susjeda s južnog Kavkaza, saopćio je State Department.

Mirovni pregovori

Jerevan je pretrpio težak poraz prošlog septembra kada su azerbejdžanske snage ponovo zauzele regiju Nagorno-Karabah, koja je, dok je bila dio Azerbejdžana imala pretežno armensko stanovništvo.

Mirovni pregovori zakočeni su pitanjima među kojima je i demarkacija granice dvije zemlje dugačka 1.000 kilometara, koja je još zatvorena i teško militarizirana.

Blinken je u nedjelju razgovarao s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim i pozvao ga “da nastavi kontakte sa svojim armenskim kolegom, ponavljajući spremnost Sjedinjenih Država da podrže te napore”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Press služba Alijeva saopćila je u nedjelju da će ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije uskoro održati sastanak u Almatiju u Kazahstanu kako bi nastavili pregovore.

– Predsjednik smatra bitnim korakom to što su Azerbejdžan i Armenija započeli proces demarkacije granice – prenosi ruska novinska agencija Interfax saopćenje press službe.

U odvojenom razgovoru s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, Blinken je ponovo potvrdio podršku Sjedinjenih Država napretku u vezi s trajnim i vjerodostojnim mirovnim sporazumom, saopćilo je ministarstvo, ali nije preciziralo kada je razgovor održan.

Pritvaranje

U razgovoru s Alijevim, Blinken je također pozdravio prošlosedmični prelazak u kućni pritvor istaknutog azerbejdžanskog ekonomiste i opozicionog političara koji je u zatvoru od prošlog jula čekajući suđenje.

Azerbejdžan je također priveo niz nezavisnih novinara od kraja prošle godine. Nekoliko se sada suočava sa suđenjem po optužbama koje nisu povezane s novinarskom djelatnošću, kao što je krijumčarenje.

– Sekretar Blinken ponovo je pozvao Azerbejdžan da se pridržava svojih međunarodnih obaveza i obaveza u vezi s ljudskim pravima i oslobodi one koji su nepravedno zatočeni u Azerbejdžanu – saopćio je State Department, prenosi Reuters.

Idina vrh