Borba za vlast u Iranu kreće uskoro

21/05/2024
1 minuta čitanja
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je petodnevnu žalost nakon smrti predsjednika zemlje Ebrahima Raisija, javio je BBC, dok je Iranska studentska novinska agencija (ISNA) izvijestila da bi predsjednički izbori u Teheranu poslije smrti predsjednika Ebrahima Raisija mogli biti održani već u junu.

Ajatolah Khamenei rekao je najavljujući petodnevnu žalost da je izrazio saučešće “dragom narodu Irana”.

Vezano uz predsjedničke izbore govori se o 28. juna kao o mogućem datumu, dok bi se kandidati mogli početi prijavljivati 28. maja, navela je ISNA pozivajući se na glasnogovornika izbornog tijela.

Kandidate mora odobriti Starateljsko vijeće, tijelo sačinjeno od viših klerika i pravnih dužnosnika koje je u prošlosti imalo sklonost isključivati kandidate koji zagovaraju reforme. Iranski predsjednik izravno se bira na četverogodišnji mandat. Raisi je izabran u junu 2021. godine.

Predsjednik funkcionira kao čelnik vlade, no ne i kao čelnik države. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei čelnik je države i ima posljednju riječ u svim strateškim pitanjima.

Raisi je poginuo u padu helikoptera u planinskom području sjeverozapadnog Irana, zajedno s ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom.

Državni mediji potvrdili su da su poginuli nakon pada helikoptera u kojem su putovali u nedjelju. Raisi (63) bio je najavljivan kao mogući nasljednik vrhovnog vođe.

U međuvremenu, potpredsjednik Mohamad Mokhber imenovan je da preuzme privremene dužnosti.

Iranska vlada također je imenovala zamjenika ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kanija za vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova.

Idina vrh