Bosna i Hercegovina se bori za povrat 9 miliona dolara za neisporučene vakcine

17/10/2023
1 minuta čitanja

Više od devet miliona dolara koje je Bosna i Hercegovina izdvojila za nabavku vakcina tokom pandemije koronavirusa putem Covax mehanizma sada nije moguće vratiti, jer organizacija GAVI, odgovorna za isporuku, zahteva finansijsku nadoknadu

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine izvestilo je da Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju (GAVI) duguje Bosni i Hercegovini 9.079.706 američkih dolara za neisporučene vakcine. GAVI insistira na zadržavanju dijela troškova u iznosu od 1.615.120 dolara, uz vraćanje preostalog iznosa u iznosu od 7.464.586 dolara. GAVI traži nadoknadu za dio sredstava uloženih u istraživanje, razvoj i tehnologiju vakcina koje nisu isporučene.

Ministarstvo Bosne i Hercegovine će zahtjevati povraćaj cjelokupnog iznosa koji je plaćen za vakcine i ne prihvata ponuđenu opciju. Važno je napomenuti da se druge zemlje, učesnice Covax mehanizma, suočavaju sa sličnim problemima kao Bosna i Hercegovina.

Podsjećamo da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz odobrenje Predsjedništva, zaključilo ugovor sa GAVI-jem 18.9.2020. godine kako bi obezbjedilo vakcine protiv COVID-19 za svoje građane tokom pandemije. Međutim, realizacija ovog ugovora nije išla prema očekivanjima, pa je Bosna i Hercegovina morala nabavljati vakcine na druge načine kako bi obezbjedila imunizaciju stanovništva.

GAVI je samo djelimično ispunio svoje obaveze prema Ugovoru, isporučivši samo 27 posto naručenih 1.232.000 vakcina za COVID-19 (ukupno 332.640 vakcina). To znači da ostaje nerealizovanih 9.079.706 dolara, koji pripadaju Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je nakon saznanja da GAVI više neće posredovati u nabavci vakcina za zemlje članice Covax mehanizma preduzelo korake kako bi zaštitilo interese zemlje. Odluka GAVI alijanse da traži izlaznu naknadu nije bila predmet potpisanog ugovora, što izaziva sporno pitanje transparentnosti i pravednosti.

Da bi se zaštitili interesi Bosne i Hercegovine nakon isteka ugovora, Ministarstvo civilnih poslova poziva sve nadležne institucije da pruže podršku kako bi se osigurao povrat novčanih sredstava Bosne i Hercegovine.

Idina vrh