Branko Perić je jučer napravio krivično djelo? Adamović: Ovo je težak eksces

06/04/2023
minuta čitanja

Dok se sudija Branko Perić jučer prao od osuđujuće presude Fadilu Novaliću i ostalima – on je prema svemu sudeći napravio ozbiljno krivično djelo!

Naime, Perić je jučer, mimo svih pravila, uveo skandalozni presedan čitanja izdvojenog mišljenja nakon osuđujuće presude za kriminalnu nabavku malina respiratora.

SDA-ovci već danima kukaju kako je Perić preglasan unutar sudskog vijeća, koje je prvostepeno osudilo Novalića na 4 godine robije, te da je on – uz Novalića – žrtva neke bjelosvjetske zavjere.

Perić je tako jučer, kako bi se oprao od osuđujuće presude, napravio nešto za šta je i sam rekao da je neuobičajeno – pročitao izdvojeno mišljenje. U njemu je Perić objašnjavao kako dokazi nisu dokazi i kako kršenje zakona faktički relativna stvar i na kraju kako su svi optuženi u aferi Respiratori – nevini.

Tajno zasjedanje

No, čini se da je sudija Perić time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema tom Zakonu glasanje sudija u sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita. Presuda je jedinstvena i stav je Suda BiH i kao takva se čita. Pojedinačno mišljenje u tom trenutku faktički ne postoji.

Ipak, važnije je nešto drugo. Prema članu 166 ZKP-a BiH Vijećanje i glasanje obavlja se u tajnom zasjedanju.

Član 166 ZKP-a

To bi trebalo sudijama omogućiti komociju da bez zadrške raspravljaju, komentiraju i razmatraju slučaj i na kraju donesu odluku. Bez obzira da li je jednoglasna ili ne, ona se na kraju uzima kao konačni stav Suda i sve sudije je moraju prihvatiti kao svoju.

No, možda je cijeli ovaj ‘presedan’ najbolje sinoć objasnio bivši sudija Suda BiH, danas advokat Vlado Adamović.

“Zakon o krivičnom postupku kaže da se sudije moraju pridržavaju tog zakona. Ne postoji izdvojeno mišljenje u redovnom sudovanju koje se može i smije objaviti. Naime, jedan dio ZKP-a, vrlo precizno određuje profesionalnu tajnu. Ona glasi ovako: O tome će sudije glasati, napravit će se zapisnik. Ukoliko izdvojeno mišljenje nije ušlo u taj zapisnik ono će se sačiniti pismeno, priložiti tom zapisniku i ta cjelina predstavlja zapisnik o vijećanju i glasanju. Taj papir ili papiri se zatvaraju u koverat i pečate. Niko nema pravo otvoriti taj koverat i objavljivati sadržani tog koverta pa čak ni drugostepeno vijeće koje je jedino ovlašteno otvoriti taj koverat u momentu kada odlučuje, ne da vidi kako je ko glasao, nego da vidi obrazloženje koje opredjeljuje stav suda. Poslije toga se to opet zatvara”, naveo je Admović u emisiji Kontekst na AJB.

On je istakao da niko, pa ni javnost, ne može saznati kako je ko glasao unutar sudskog vijeća.

Suprotno zakonu

“Dakle, svrha toga je da se dopusti apsolutna sloboda sudijama da se iznose mišljenje prilikom vijećanja i glasanja. Jer sudije mogu slobodno iznostii svoja mišljenja i da im niko ništa ne može zamjeriti. Bit je u tome da se donose odluka većinom ili jednoglasno i onda su sve sudije obavezne poštovati tu odluku tako da je predsjednik vijeća obrazlaže kao stav suda, jer nema više individualnih stavova”, objasnio je Adamović.

On je podcrtao da je ono što je Perić jučer uradio nije odstupanje.

“To nije tačno. To je nešto što je učinjeno suprotno zakonu. Sudije nemaju pravo na to. Izdvojeno mišljenje se ne može obrazlagati, kod nas to mogu Ustavni sudovi”, rekao je Adamović.

On kaže da ne treba diskutirati da li bi to bilo dobro ili ne, da sudije čitaju svoje mišljenja, nego da se treba držati zakona.

“To je protuzakonito. Čudim se što je to Perić uradio. To je ozbiljno djelo.

To je težak eksces koji ne bi smio ući u praksu. Šteta je napravljena”, zaključio je Adamović.

Idina vrh