Buran početak nove godine za Osmorku, na sastanku već danas odlučuju o budućim potezima

04/01/2023
1 minuta čitanja

Odluke predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koje je donosio prethodnih dana uzrokovale su razgovore unutar bošnjačke koalicije o tome da li se smije ići u dalje formiranje Vijeća ministara BiH.

NES i SBiH su 2. januara kasno navečer objavili zajedničko saopćenje u kojem traže zaustavljanje pregovora sa Dodikom zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS-a te potencijalnog postavljanja Dodikovog Denisa Šulića za bošnjačkog ministra u Vijeću.

Od tada se iz Osmorke nisu oglašavali, a na Nerminu Nikšiću je pritisak da pronađe način na koji može opstati koalicija koju je okupio u FBiH. Zajedno sa ostalim predstavnicima stranaka Osmorke, Nikšić će danas razgovarati sa Nerminom Ogreševićem (NES) i Semirom Efendićem (SBiH) o njihovim budućim političkim potezima te kako će oni uticati na dogovore koje imaju na drugim nivoima vlasti.

Za Efendića postoji opasnost da sam sebe učini nevažnim u slučaju izlaska iz Osmorke ili državne vlasti jer bi to dovelo u pitanje neke ranije kompromise i planove. Raspad koalicije bi nešto manje štetio NES-u, a osim toga Nermin Nikšić ima otvoren poziv od SDA za zajedničko formiranje vlasti.

Ipak, iz ove dvije stranke tvrde da im je važnija država od politike te da je nedopustivo koaliranje sa SNSD-om dok Dodik nastavlja sa istom politikom koju je vodio i ranijih godina dok je koalirao sa SDA-om. Međutim, oni iz matematike izostavljaju da je Dodik neizbježan koalicioni partner te da će sa njim biti u vlasti bilo koja opcija iz Federacije BiH bez obzira na to kako se on ponašao.

Uz dešavanja kao što su otimanje državne imovine i “Bošnjak po Dodikovoj mjeri”, atmosferu dodatno “kuha” i to što se približava proslava neustavnog Dana RS-a, a predstavnici stranaka Osmorke su građanima, a prije svega svojim glasačima, obećali da su sporazum potpisali u dobrom duhu i vjeri da će Dodik voditi drugačiju politiku. Iako niko nije vjerovao u Dodikovu promjenu, sada je jasno i da se ona neće dogoditi te samo ostaje pitanje koje opravdanje Osmorka ima za nastavak formiranja državne vlasti ukoliko obećanje na kojem su zasnivali politiku nije ispunjeno.

Prethodni tekst

Još jedan utjecajni Rus pronađen mrtav pod misterioznim okolnostima

Sljedeći tekst

‘Nema pogodbe’: Najavljene krivične prijave protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva i ostalih

Idina vrh