Čega se plaši Zlatan Begić i zašto histeriše na spomen Sky i Anom aplikacija?

04/04/2023
1 minuta čitanja

Poruka ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja tužiocima da u istragama koriste podatke koje su dobivene iz Sky i Anom aplikacija izazvala je čudnu histeriju kod DF-ovog Zlatana Begića.

Murphy je, naime, zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Christopherom Hillom održao konferenciju u Sarajevu na koju su bili pozvani ljudi iz pravosuđa BiH i Srbije.

Oni su pozvali tužioce da koriste podatke koje su na raspolaganju SAD i EUROPOL-u dobivene iz šifriranih aplikacija Sky i Anom.

Radi se o aplikacijama koje su koristile kriminalne grupe, a njihovim ‘razbijanjem’ dobivene su ogromne količine informacija o kriminalnom podzemlju.

No, DF-ov Zlatan Begić ili nije pročitao Murphyjev govor ili se jednostavno nečega plaši, pa cijelo vrijeme izvlači teze koje nemaju veze s onim što je rečeno.

Tako je sinoć prvo Murphyja optužio da proziva samo ‘muslimane’ za korupciju.

“Hoće Marfi da kaže da su “muslimani” iz SA, TZ, Zenice i Bihaća korumpirani, i da će im skupa sa Dodikom i Čovićem (koji su prepošteni krstjani) nametnuti vladu. Možda da krene od Dodikovih i Čovićevih “muslimana”, tu ima more onih koji su decenijama bili po SDA, po funkcijama…”, naveo je u prvom Twittu Begić.

S obzirom na to da Murphy nije spomenuo muslimane niti bilo koju drugu vjersku ili nacionalnu skupinu, nije jasno odakle Begiću ova ideja. Posebno što su konferenciji prisustvovali tužioci iz Srbije.

No, Begić je nastavio. U drugom dijelu njegove histerije on zamjera Murphyju rečenicu da postoje milijarde poruka koje mnoge mogu poslati u zatvor.

Murphy je eksplicitno kazao da se radi o poruka iz Sky aplikacije koju su koristili kriminalci.

Ali, Begić je umislio da SAD nekoga prisluškuju, pa valjda i njega.

“Inače, posao ambasadora u stranoj zemlji je da skuplja i čita tuđe poruke i da se time javno hvali, prijeti, šta li? Ništa vam više ne vjerujem, to što radite nije demokratija!”, kazao je Begić.

Kako je Zlatan Begić došao do zaključka da ambasador čita tuđe poruke nije jasno, a zanimljivo je da su upravo SAD optužile bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića da je prisluškivao političke oponente SDA, pa samim tim i DF-a.

(RAPORT)

Idina vrh