Centralna banka Turske usvojila nove mjere kako bi snizila inflaciju

26/07/2023
1 minuta čitanja

Centralna banka Turske predstavila je niz novih mjera koje su smjerene na smanjenje javnog deficita i snižavanje inflacije. Tekuća projekcija inflacije Centralne banke na kraju godine iznosi 22,3 posto, a trenutno iznosi 38,1 posto

Mjere su uslijedile nekoliko dana nakon što je Centralna banka Republike Turske (CBRT) smanjila referentnu kamatnu stopu za 250 baznih poena na 17,5 posto, što je najviši nivo od oktobra 2021. godine.

Potezi centralne banke da podrži pooštravanje uključivali su podizanje mjesečne maksimalne kamatne stope na korištenje gotovine kreditne kartice i prekoračenja na računima na 2,89 posto.

Rečeno je da je povećanje stope, sa prethodnih 1,91 posto, osmišljeno da kontroliše inflaciju i uravnoteži domaću potražnju.

“Nastavljamo da preduzimamo i sprovodimo mjere u skladu sa poboljšanjem platnog bilansa naše zemlje, smanjenjem javnog deficita i smanjenjem inflacije”, rekao je ministar trezora i finansija Mehmet Simsek.

Banka je saopćila da je postavila mjesečnu granicu rasta za komercijalne kredite u lirama na 2,5 posto, što je pad sa prethodnih 3 posto, isključujući izvozne, investicione i poljoprivredne kredite, kako bi dopunila korake preduzete u procesu pojednostavljenja politike.

Izvozni i investicioni krediti i krediti za jugoistočni region koji je početkom februara pogodio razorni zemljotres biće izuzeti iz mjera kreditnog ograničenja banke.

Također su preduzeti koraci da se podrži pristup izvoznika finansiranju, sa dnevnim limitom za kredite podignut na 1,5 milijardi lira (56 miliona dolara).

Idina vrh