CIK BiH danas objavljuje rezultate izbora!?

22/10/2022
minuta čitanja

Glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i dalje se broje u Glavnom centru za brojanje, kao i glasački listići za druge nivoe.

Danas je rok za utvrđivanje preliminarnih izbornih rezultata. Ukoliko dođe do probijanja rokova, iz SNSD-a najavljuju krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH. Lider stranke Milorad Dodik otvorio je mogućnost i da Republika Srpska sama provodi izbore, prenosi BHRT.

Ubrzanim tempom broje se glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. U Glavni centar za brojanje tek su pristigli glasački listići za sve ostale nivoe vlasti. Puno posla, a premalo vremena da se ispoštuju rokovi.

“Mi idemo da završimo u vremenskim rokovima koji su ispred nas, znači da što prije završimo, ali tačan rok vam ne mogu reći sad trenutno”, kaže Adi Agić iz Glavnog centra za brojanje.

“Prosjek je oko 130 biračkih mjesta dnevno. Po tom tempu mi bi trebali još 12 dana da prebrojimo glasove za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Međutim, resursi koji broje poštu, nepotvrđene listiće i druge glasačke listiće će takođe biti iskorišteni za ovo, pa će to možda ubrzati taj cijeli proces”, navodi Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom.

“U zakonu i provedbenim aktima piše da se preliminarni rezultati moraju objaviti 22. dan nakon održanih izbora, tako da ja ne bih želio da špekulišem šta će biti, ne znam. Ali samo citiram gdje je Izborni zakon apsolutno jasan”, ističe bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

No, otvorena je i ta mogućnost da se objave djelimični rezultati, nakon prebrojavanja za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika Republike Srpske. Opravdanje za eventualno probijanje rokova u objavljivanju tih rezultata moglo bi biti i ponavljanje izbora na biračkom mjestu u Novom Gradu, tačnije to što je izborni proces u Republici Srpskoj završen zapravo 9. oktobra. Ukoliko danas ne bude preliminarnih rezultata, biće podnesene krivične prijave protiv svakog člana CIK-a, kategoričan je lider SNSD-a Milorad Dodik. Njegova pobjeda je, tvrdi, neupitna, što je, kaže, pokazalo i ponovno prebrojavanje. Najavljuje i mogućnost donošenja zakona o izborima u Republici Srpskoj.

“I vratiti nadležnost za sve nivoe u Republici Srpskoj. Od Narodne skupštine, pa do predsjednika republike, do lokalnog nivoa. Isto tako da to bude u nadležnosti Republičke izborne komisije, a ne ovo uzurpatorske Centralne izborne komisije koja pokušava da izborni proces drži onako kako ona želi. Time ponižava narod u Republici Srpskoj”, jasan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Optimistični su u SDS-u, PDP-u i Listi za pravdu i red. Tvrde, na do sada ponovno prebrojanim glasovima, u više od 80 odsto slučajeva utvrđene su izborne krađe. Rokovi im nisu bitni.

“Smatram da je pravda najvažnija, ispred bilo kakvih rokova. Neprihvatljivo je da se prekine brojanje ili da se ne istraje na pravdi, samo zato što je neko rekao Mora sutra ili prekosutra ili neki dan da bude kada će da se objave ti rezultati. Ako treba do Nove godine, ja smatram da to građani zaslužuju”, stava je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Na 50 mjesta tendencija – Dodik se povećava, ja se smanjujem. I kontrolnim brojanjem naravno mene utvrđuje više, njega niže. Nađite mi 50 takvih mjesta za mene”, kaže kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić.

U CIK-u zid ćutnje. Nisu htjeli komentarisati moguću opciju da će danas objaviti preliminarne rezultate, ali bez onih za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Nakon što to i učine, moguće su žalbe koje treba riješiti do 2. novembra kada bi trebali biti poznati i konačni.

Idina vrh