Članovi Zelene mreže BiH obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša na četiri lokacije

04/06/2022
1 minuta čitanja

Članovi Zelene mreže u partnerstvu i uz financijsku podršku Ambasade Italije u Sarajevu i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, od 3. do 5. juna obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša na četiri lokacije širom Bosne i Hercegovine uređenjem četiri lokaliteta i sadnjom 70 stabala.

Svjetski dan zaštite okoliša članice Zelene mreže obilježavaju sudjelovanjem više od 130 mladih na akcijama na četri lokacije: sadnji drveća u Posušju, u petak 3. juna u parku Osnovne škole u Viru, uređenju planinarske staze na planini Majevici u Brčkom i sadnji drveća u općini Istočno Novo Sarajevo, u subotu 4. juna, te sadnji botaničke bašte – drveća na jezeru Bardača u Srpcu, u nedjelju 5. juna. 

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša i ovim eko akcijama, aktivisti Zelene mreže iz cijele BiH nastoje istaknuti glavne okolišne probleme, potaknuti i ostale mlade da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju na zaštiti životne sredine. 

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza je istakao da je ponosan što s UNDP-om i ostalim talijanskim partnerima podržava ovu mrežu mladih ekoloških aktivista i lokalnih organizacija.

– Njihov doprinos je neprocjenjiv i želimo grupama iz različitih zajednica u BiH dati platformu i priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava: zaštita okoliša je prioritet koji objedinjuje mlade u BiH. Njihov glas se mora čuti i njihove ideje podržati – kazao je.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera ovim povodom je izjavila da UNDP u BiH kroz aktivnosti Zelene mreže u BiH podržava i promovira teme kao što su borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i održivi razvoj.

– Svako od nas može i treba učiniti ono što je u našoj moći da zajedno doprinesemo stvaranju bolje i zelenije budućnosti. Sudjelovanje u ovim volonterskim akcijama omogućava mladima iz Bosne i Hercegovine da se kroz Zelenu mrežu povežu i skupa rade na ciljevima koji su im bitni. UNDP ostaje predan stvaranju partnerstava i osnaživanju mladih kako bismo sačuvali jedinu planetu koju imamo – istakla je. 

Zelena mreža BiH okuplja više od 20 udružena/grupa mladih kao i pojedince koji su dio incijative i imaju za cilj potaknuti aktivizam i povezivanje mladih ljudi iz različitih zajednica oko zajedinčkih izazova današnjice vezanih za očuvanje okoliša i zaštitu prirode.

Povodom Dana planete Zemlje ove godine članice Zelene mreže održali su niz od sedam eko akcija na sedam lokacija, koje su okupile 320 mladih, a posađeno je više od 190 sadnica različitog bilja, saopćeno je iz UNDP-a.

Idina vrh