Čović se pozvao na EU i najavio mogućnost novog kruga pregovora za Izborni zakon BiH 

25/03/2022
1 minuta čitanja

Nakon završene sjednice HDZ-a novinarima se obratio lider stranke Dragan Čović koji je najavio da bi moglo doći do novog kruga pregovora, a posebno je istaknuo važnost ustavnih reformi.

“Lideri u BiH trebaju pokazati snažnu privrženost za brzo okončanje ustavnih reformi s obzirom na to da su one vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i za potporu svim ostalim reformama potrebnim za sticanje statusa kandidata”, naveo je Čović.

Istaknuo je da je jedina tema današnjeg sastanka HDZ-a pregovori za izmjene Izbornog zakona BiH, no osvrnuo se i na zaključke Evropskog vijeća koje je raspravljalo o “produženoj političkoj krizi”.

“Poslali su nam vrlo jasnu poruku da je EU spremna nastaviti angažman na najvišoj razini u smjeru kako bi se svi zaključci realizirali. Praktično to znači da je ostavljena mogućnost da se održi još jedan krug sastanaka lidera političkih stranaka”, rekao je on.

S obzirom na to da jučer HDZ nije prihvatio da se na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dopuni prijedlogom zaključka o stavovima BiH o ratu u Ukrajini, Čović je upitan zašto to nisu uradili.

“HDZ podržava sve stavove EU kada je riječ o stradanju i patnji ukrajinskog naroda… Zaključci koji dođu iz Evrope će biti usvojeni, a zakoni koji dođu od opozicije da bi oni uhvatili koji poen, svi će proći isto kao i taj”, poručio je Čović.

On je iza sebe ovaj put imao, pored ostalih, i zastavu Ukrajine.

Idina vrh