Cvijanović demantovana pismom s potpisom Guterresa: Tražili ste dokument, evo vam ga

20/07/2023
minuta čitanja

Pismo koje je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović poslao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres autentično je i ovjereno njegovim potpisom, bez obzira što ona sumnja u njegovu vjerodostojnost.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić objavio je na svom Twitter nalogu originalni dokument sa porukom za Cvijanović: “Tražili ste dokument, evo vam ga…”.

Inače, generalni sekretar UN-a Anthonio Guterres odgovorio je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja je od njega tražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Guterres je preko Misije Bosne i Hercegovine odgovorio Cvijanović da “UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma”.

“Niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

U odgovoru se navodi i da Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

“Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju”, dodaje se u odgovoru Guterresa Cvijanović.

Cvijanović je Guterresov odgovor komentarisala riječima da, “ako je to zaista odgovor, budući da ga je vidjela samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je UN instrumentalizovan”.

“E, sad bilo bi logično da pitamo UN zašto su oni gubili vrijeme i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa? Čemu onda služi vaša baza podataka u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja? Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primjera radi, stavili na dnevni red imenovanje Christiana Schmidta, koje usput rečeno, nije uspjelo dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN ako s tim nemaju ništa?”, kazala je Cvijanović.

Na pitanje šta to znači kontekstu Ustavnog suda BiH, uzimajući u obzir da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Savjetu sigurnosti, Cvijanović kaže da je riječ o prevari.

“Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Guterres samo doveden u poziciju da ga potpiše”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je prema njoj ovo “potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH”, jer je van svake pameti da odgovor prvo završi u medijima, nego u njenom kabinetu, kojem su ga dužni proslijediti.

“Očigledno je srpski član pod blokadom Ministarstva vanjskih poslova, pa prvo moraju da izanaliziraju sadržaj i da ga proslijede samo ako im odgovara”, zaključila je Cvijanović.

Idina vrh