Cvijanović: Predstavnici RS mogli bi zamrznuti svoje učešće u organima BiH

11/04/2023
1 minuta čitanja

Dodik je na konferenciji ponovo vrijeđao ambasadora SAD u BiH i njegovu politiku nazvao smrdljivom

Željka Cvijanović (SNSD), predsjedavajuća Predsjedništva BiH,  rekla je da bi predstavnici RS mogli zamrznuti svoje učešće u organima BiH ako se nastavi blokada projekata koji su delegirani na nivou BiH za realizaciju.

Ona je istakla da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje zaobilazi institucije RS i Kabinet Željke Cvijanović u Predsjedništvu BIH i da je ona pokušavala da se uspostavi dogovor, ali bez uspjeha.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da se ponovo pokušava uspostaviti stereotip da je RS kriva za sve i dodao da se i dalje zalaže da stranci ne učestvuju u donošenju odluka.

Izjavio je da je ekonomska situacija u RS stabilna.

Dodik je rekao da Zapad traži da RS bespogovorno prati odluke EU kao podanici i da se traži da se uvedu sankcije te je dodao da se ruši unipolarni svijet koji su do sada predvodile SAD.

Ponovio je da postoji opoziciona struktura u RS koja pokušava da pobjegne od raskola i da plasira lažne vijesti, te da se opozicija nikad nije izjasnila o nezavisnosti RS i da su najveći protivnici da do toga dođe.

Rekao je “da američki ambasador samo traži da nanese štetu Srbima i da ga na to potiču Bošnjaci koji rade u toj ambasadi, te da je Marfijeva politika smrdljiva”.

Dodik je kazao da bi trebalo podržati inicijativu Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, o tome da EU postane autonomna u odnosu na Ameriku i Kinu, te da bi trebalo da prestane da bude podanik SAD.

Ponovio je da će RS odbiti da uvede sankcije Rusiji, iako to od nje zahtijeva EU.

On je rekao da BiH neće ići u NATO, te je ponovio da BiH može da samo sarađuje s tom vojnom organizacijom.

Rekao je da će pokušati da ubijedi Cvijanovićevu da se više ne usvajaju dokumenti o saradnji s NATO-om i da se obustavi učešće u vojnim vježbama sa svima dok traje rat u Ukrajini.

Idina vrh