Da li će Bakir i dalje braniti presuđenog Novalića i pokušati ga zadržati na čelu Vlade

05/04/2023
1 minuta čitanja

Hoće li se desiti nastavak priče o zavjeravama stranaca protiv Bošnjaka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je prvostepeno na četiri godine zatvorske kazne za kupovinu 100 kineskih respiratora.

Ovaj proces, koji je počeo prije više od dvije godine, konačno je dobio svoj epilog.

Interesantno je da je sve vrijeme od podizanja optužnice, pa do danas Fadil Novalić ostao na čelu Vlade Federacije BiH. 

Neki zvaničnici iz SDA, predvođeni predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, branili su ga na način da su govorili da je riječ o politički montiranom procesu.

Medijska propaganda

Iako su mediji bliski toj stranci počeli govoriti o obračunu koji ima cilj formiranje nove Vlade Federacije BiH i da je zato tempiran datum izricanja presude s rokom za formiranje nove Vlade Federacije, realnost je potpuno drugačija. 

Tužioci koji su nosili ovaj proces nisu bili niti u jednom trenutku oni koji su razvlačili procese, nego su se suđenja otkazivala, kako zbog promjene člana Sudskog vijeća, tako zbog nesuvislih ometanja tužilaca od sudije Branka Perića, ali i zbog zahtjeva odbrane za otkazivanjem ročišta. 

Uostalom, Vlada Federacije BiH bi već bila imenovana da nije bilo blokada od SDA-ovog potpredsjednika FBiH Refika Lende, koji je ispunjavao zahtjeve centrale stranke, a samo s jednim ciljem, a to je da SDA ostane na vlasti. 

Jedini način ostanka te stranke na vlasti nakon ovih izbora jeste da opstane stara Vlada FBiH, koja je skoro pet godina u tehničkom mandatu. Ta Vlada je i bez Novalića krnja, s obzirom na to da su dva ministra preminula, a treći je napustio funkciju. 

Bakir bio uporan

Ranije su Bakir Izetbegović i njegovi poslušnici u SDA bili uporni, pa su branili Fadila Novalića i, kada je završio na američkoj crnoj listi, pojednostavljivajući zloupotrebu ličnih podataka penzionera i predstavljaći to kao benignu stvar, a da li će i dalje ostati u odbrani presuđene osobe i pokušati ga svim snagama zadržati na čelu Vlade koja nije odraz demokratske većine, to će se vidjeti.

Rok za imenovanje Vlade FBiH je sutra, danas će kolegij donijeti odluku o održavanju sjednice Predstavničkog doma o imenovanju Vlade FBiH. 

Sve je na Refiku Lendi, a čeka se šta će taj vojnik stranke dobiti kao uputu iz centrale. Da li će se desiti nastavak priče o zavjeravama stranaca protiv Bošnjaka, zato što Tužilaštvo nalazi dokaze protiv SDA zvaničnika ili odlazak u opoziciju i čišćenje vlastitih redova od kompromitovanih kadrova, kao što je to slučaj u svim demokratskim državama, to ostaje da se vidi.

Prethodni tekst

Hodžić kao fizičko i pravno lice mora vratiti skoro 700.000 KM imovinske koristi i platiti kaznu 200.000 KM

Sljedeći tekst

Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na Mostu Suade i Olge

Idina vrh