Da li će pad eura u odnosu na dolar imati negativan utjecaj na BiH i konvertibilnu marku 

10/03/2022
1 minuta čitanja

Ruski napad na Ukrajinu je unio nemir u svjetsku ekonomiju. Od kraja februara svjedočimo brojnim nestabilnostima cijena, ali i valuta.

Euro je početkom ove sedmice imao rekordan pad u posljednja 22 mjeseca u odnosu na dolar, a s obzirom na to da je konvertibilna marka povezana s eurom, postavlja se pitanje kako će sve utjecati na nas.

Ono što se dešava na istoku Evrope će nas na neki način sigurno pogoditi, kao i ostatak svijeta. Nakon što su se u sukob uključile evropske i američke sankcije, postalo je jasno da će svjetsko tržište pretrpjeti promjene.

U narednom periodu je realno očekivati poskupljenje hrane s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina značajni izvoznici. Međutim, problemi su za energiju i valute već sada realnost.

U ponedjeljak je euro dosegao najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednja 22 mjeseca, ali je jutros ponovo porastao. Bez obzira na taj rast, i dalje je na mnogo nižem nivou od prije početka izbijanja rata. S obzirom na to da je konvertibilna marka koju koristimo u BiH povezana s eurom te se zajedno s njim i kreće na tržištu, slabljenje eura u odnosu na dolar bi moglo imati i neke implikacije na nas.

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da stanovništvo ne treba biti zabrinuto za konvertibilnu marku, jer je valutni sistem koji imamo u BiH jedno od najboljih rješenja.

“Vrijednost eura u odnosu na dolar neće imati implikacije prema konvertibilnoj marki”, potvrdio nam je to Damir Bećirović.

Kako pojašnjava, odnos eura i KM je uvijek fiksan, zbog toga pad eura u odnosu na dolar nema utjecaja na KM, ali taj pad ima implikacije na odnos konvertibilne marke na dolar. Ističe da, ukoliko dođe do daljnjeg pada eura, neke stvari u BiH bi ipak mogle poskupjeti.

“Poskupjet će sve što se uvozi iz SAD-a. Dolar je vezan za naftu, samim tim će porasti cijene transporta robe”, ističe on.

Sreća za BiH je ta što ne uvozi mnogo robe iz Amerike pa konkretno pad eura u odnosu na dolar ne može u znatnoj mjeri utjecati na nas, no svi problemi koji pogode Evropu neće zaobići ni Balkan.

Idina vrh