Danas ističe rok za predaju prijava kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu u OSBiH

24/04/2022
1 minuta čitanja

Rok za predaju prijava, povodom javnog oglasa za prijem 500 kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), ističe danas.

Radi se o javnom oglasu za prijem u PVS u početnom činu vojnika OSBiH, koji je Ministarstvo odbrane BiH objavilo 25. marta s rokom prijave od 30 dana.

Kandidati, koji prilože svu potrebnu dokumentaciju i koji ispunjavaju opće i posebne uvjete, bit će pravovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja i provjera, početku osnovne vojničke obuke i drugim bitnim informacijama.

Izbor kandidata po raspisanom javnom oglasu izvršit će Komisija za izbor vojnika u OSBiH, koju imenuje ministar odbrane BiH, a realizira se kroz tri faze testiranja i provjera te osnovnu vojničku obuku.

Spomenuta testiranja bit će provedena u centrima za regrutovanje i tranziciju u Sarajevu, Banjoj Luci, Čapljini i Tuzli i obuhvataju testove propisane Pravilnikom o prijemu u vojnu službu.

Za najuspješnije kandidate, na listama uspješnosti, Ministarstvo odbrane BiH će organizovati zdravstvene preglede i izvršiti osnovnu sigurnosnu provjeru, navodi se u javnom oglasu, objavljenom na službenoj stranici Ministarstva.

U skladu s kriterijima javnog oglasa, na osnovnu vojničku obuku bit će upućeni kandidati koji budu oglašeni zdravstveno sposobnim za vojnu službu, odnosno koji prođu odgovarajuće sigurnosne provjere.

Osnovna vojnička obuka bit će realizirana u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću po planu osnovne vojničke obuke.

Prava i obaveze između kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu i Ministarstva odbrane BiH reguliraju se posebnim ugovorima o osnovnoj vojničkoj obuci.

Kandidati koji ne ispune obaveze iz Ugovora o osnovnoj vojničkoj obuci neće biti primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Prilikom odabira kandidata za prijem u PVS, između ostalog, vodit će se računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Sarajevodnas/fena.ba

Prethodni tekst

Islamska zajednica u BiH – Objavljeni uvjeti za hadž, 5. maj krajnji rok za prijavu

Sljedeći tekst

Milan u 92. minuti došao do ogromne pobjede i povratka na čelo tabele

Idina vrh