Danas počinje suđenje trojici optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca

07/02/2023
minuta čitanja

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas počinje suđenje trojici optuženih sa ubistvo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, sarajevskih policajaca koji su likvidirani u oktobru 2018. godine.

S početkom u 9:30 sati, u sudnici Kantonalnog suda Sarajevo zakazano je prvo ročište u suđenju prvooptuženom Savi Marinkoviću, drugooptuženom Aleksandru Macanu i trećeoptuženom Marku Trifkoviću koji se sumnjiče za ubistvo sarajevskih policajaca.

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

Poslije četiri godine intenzivne i kompleksne istrage, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu nakon što je poduzeto više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja optužbi.

Na ročištu 10. januara o izjašnjavanju krivice, Marinković, Macan i Trifković izjasnili su se da “nisu krivi” za krivična djelo koje im se stavlja na teret, a to su ubistvo i teška krađa.

U nastavku pročitajte dio optužnice koja tereti spomenutu trojac da su likvidirali sarajevske policajce na Alipašinom Polju, a zatim pobjegli i sakrili odnosno uništili oružje i vozilo.

Optužnica je podignuta protiv Save Marinkovića (1983. godište, rođen u Sarajevu), Aleksandra Macana “Akija” (1987. godište, rođen u Sarajevu) i Marka Trifković “Žižana” (1987. godine, rođen u Sarajevu), zato što su:

Macan Aleksandar i Trifković Marko – zajedno

Dana 05./06.10.2018. godine, u vremenskom periodu od 23,30 sati do 09:30 sati, u Sarajevu u ulici Semira Frašte (Općina Novi Grad) zajedno i po prethodnom dogovoru, da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, dovezli se sa putničkim motornim vozilom nepoznate marke na parking prostor u navedenoj ulici, nakon čega su prišli putničkom motornom vozilu marke “Seat Leon“, crne boje, registarskih oznaka ….., vlasništvo O.A.. Marko Trifković je upotrebom podesnog predmeta izrezao lim oko brave i djelovanjem podesnog predmeta u unutrašnjosti brave otključao vrata, ista otvorio, ostao pored vozila u koje je potom ušao Macan Aleksandar, koji je upotrebom podesnog sredstva – šarafcigera djelovanjem na bravu za paljenje vozila uspostavio kontakt, a potom dekoder ubacio u džek za auto dijagnostiku na koji način je upalio vozilo i sa istim se uputio u pravcu Istočnog Sarajeva, dok se Trifković Marko uputio u pravcu Istočnog Sarajevo sa vozilom sa kojim su se prethodno zajedno dovezli, na koji način su oštetili O.A. za iznos novca od oko 10.000 KM, da bi dolaskom na područje Pala, Macan Aleksandar vozilo parkirao u garažu vlasništvo K.A. u ulici Meše Selimovića broj 18, općina Pale, koje su koristili radi izvršenja drugih krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Marinković Sava, Macan Aleksandar, Trifković Marko i NN lice – zajedno


Dana 23.10.2018. godine, oko 04:50 sati u ulici Zmaja od Bosne do broja 38, općina Novo Sarajevo, zajedno i po prethodnom dogovoru da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo i s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, dovezli se putničkim motornim vozilom marke “Seat Leon“, crne boje, sa nepripadajućim registarskim oznakama, a koje vozilo su prethodno Macan Aleksandar i Trifković Marko otuđili sa parking prostora ulice Semira Frašte dana 05./06.10.2018. godine, na način da su zaustavili pmv marke “Seat Leon“ ispred parkiranog putničkog motornog vozila marke „Audi A6“, karavan, crne boje, njemačkih nacionalnih registarskih oznaka …vlasništvo K. J., da bi potom Macan Aleksandar i NN lice izašli iz vozila, dok su Marinković Sava i Trifković Marko ostali u vozilu, te Macan Aleksandar u čučećem položaju pored desnih zadnjih vrata vozila čuvao stražu, dok je NN lice prišlo putničkom motornom vozilu marke “Audi A6“, te upotrebom podesnog alata rasjekao lim ispod brave na prednjim lijevim vozačevim vratima, načinivši otvor dimenzija 4×4 cm, otvorio vrata vozila, ušao u isto i upotrebom podesnog predmeta demontirao PVC poklopac elektroinstalacija na lijevoj bočnoj strani instrument table, te demontirao i PVC dijelove regulatora ventilacijskog sistema na instrument tabli, nakon čega nisu uspjeli vozilo staviti u pogon, te su se udaljili sa lica mjesta vozilom marke “Seat Leon“, na koji način su oštetili K.J. za neutvrđen iznos novca. Marinković Sava, Macan Aleksandar i Trifković Marko – zajedno.

Dana 26.10.2018. godine, oko 04:15 sati, u ulici Geteova (općina Novi Grad Sarajevo) zajedno i po prethodnom dogovoru da na području Kantona Sarajevo prisvoje putničko motorno vozilo i s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, svjesni da obijanjem oduzimaju tuđu stvar, što su i htjeli, obučeni u odjeću tamne boje sa kačketima i kapama na glavama, noseći sa sobom najmanje dva vatrena oružja, dovezli se putničkim motornim vozilom marke “Seat Leon“, crne boje, sa zatamnjenim staklima, vlasništvo O. A. a koje su prethodno dana 05./06.10.2018. godine, u vremenskom periodu od 23:30 sati do 09:30 sati, otuđili sa parking prostora u ulici Semira Frašte, općina Novi grad Sarajevo, a na koje su naknadno postavili nepripadajuće registarske oznake broj:…. koje su otuđene sa vozila marke “Ford Fokus”, vlasništvo H.Dž., dana 06./07.10.2018. godine, u ulici Avde Ćuka (opština Novi Grad Sarajevo) dolaskom do ulice Bosanska uočili parkirano vozilo marke “Volkswagen” tip “Golf VI”, bijele boje, hrvatskih nacionalnih reg. oznaka …. koje je koristio S. S., a koji je vlasništvo P. K., zaustavili vozilo marke “Seat Leon” u kojem su došli, potom Trifković Marko i Macan Aleksandar izašli iz vozila i prišli vozilu marke “Golf VI” kako bi na istom uspostavili kontakt, dok je Sava Marinković ostao u Seat Leonu na mjestu suvozača. Marko Trifković je djelovanjem podesnog predmeta na bravi vozačevih vrata, ista otvorio, potom se vratio u vozilo marke “Seat Leon“, dok je Macan Aleksandar ušao u vozilo “Golf VI“ na mjesto vozača, gdje je djelovanjem podesnim predmetom dao kontakt vozilu, nakon čega je pozvao Trifković Marka koji mu je pomogao da vozilo zajedno izguraju na cestu do lagane nizbrdice, tako što je Macan Aleksandar upravljao vozilom, a Trifković Marko rukama gurnuo vozilo, te sjeo u Seat Leona i kretao se iza Golf VI, kojim je upravljao Macan Aleksandar.

U jednom momentu kada je isti usporio, prednjim dijelom Seat Leona je odgurnuo u zadnji dio Golf VI, pa se tako krećući ulicom Bosanska došli u ulicu Geteova, gdje je Macan Aleksandar u neposrednoj blizini raskrsnice ulica Geteova i Bosanska, zaustavio vozilo Golf VI, kako bi ga upalio uz pomoć procesora, a paralelno ispred Trifković Marko zaustavio Seat Leona, na način da ga je pozicionirao da Marinković Sava, čuva stražu, tako što je ostao u vozilu sjedeći na mjestu suvozača, držeći kod sebe vatreno oružje, koji su ponijeli sa sobom, i to puškomitraljez marke “Zastava“, …kalibra 7,62×39 mm, na način da ima pregled raskrsnice Bosanska-Geteova-Ive Andrića, u slučaju dolaska policije, svjestan pri tome da će Marinković Sava u slučaju nailaska policije, upotrebom vatrenog oružja sa bojevom municijom, iste usmrtiti i pristajući na to, izašao iz vozila Seat Leon, prišao Golfu VI i dao Macan Aleksandru uređaj – sat radi zamjene, a koji je prethodno povukao ručicu haube, koju je Trifković Marko i otvorio radi stavljanja upravljačke jedinice motora- procesora.

Za to vrijeme je Macan Aleksandar u unutrašnjosti vozila “Golf VI“ skinuo instrument tablu radi paljenja vozila, dok se Marinković Sava i dalje nalazio u Seat Leonu na mjestu suvozača, udaljen od Macan Aleksandra i Trifković Marka oko 3 metra, da bi u tom momentu iz pravca ulice Ive Andrića naišlo označeno policijsko patrolno vozilo Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Novi Grad Sarajevo, u kojem su se nalazili policijski službenici, na mjestu vozača Š.A., a na mjestu suvozača V. D.

Kada su isti ušli u ulicu Geteova i krenuli prema raskrsnici sa ulicom Bosanska – Geteova, prema zaustavljenim vozilima Seat Leon i Golf VI, u momentu prolaska pored zaustavljenog pmv Seat Leona, kada se Trifković Marko već nalazio na mjestu vozača Seat Leona, u namjeri da usmrte službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti, svjesni da pucanjem iz vatrenog oružja službene osobe mogu lišiti života, što su Marinković Sava i Macan Aleksandar i htjeli, pa je Marinković Sava, iz Seat Leona, prema policijskim službenicima koji su se nalazili u službenom vozilu, iz neposredne blizine, ispalio više hitaca, da bi potom Macan Aleksandar, dok se nalazio pored pmv marke Golf VI, u momentu kada je policijsko vozilo prolazilo pored zaustavljenih vozila pmv marke Seat Leon i Golf VI, u smjeru TC Bingo, u pravcu policijskog vozila iz vatrenog oružja NN marke i kalibra, ispalio najmanje dva hitca, da bi potom Marinković Sava nastavio rafalno pucati u pravcu policijskog vozila, ispalivši iz puškomitraljeza najmanje oko 20 metaka, nakon čega je Macan Aleksandar ušao u Seat Leona na zadnje sjedište iza suvozača, iza Marinković Save, a usljed kojih hitaca je policijski službenik Š. A. koji se nalazio na mjestu vozača, zadobio povrede u od kojih je na licu mjesta preminuo, a policijski službenik V. D., koji se nalazio na mjestu suvozača, zadobio povrede od kojih povreda je istog dana, oko 12,00 sati, preminuo u Univerzitetu kliničkog centra Sarajevo.

Marinković, Macan i Trifković se terete da su se svi zajedno u Seat Leonu velikom brzinom udaljili na područje Republike Srpske, do mjesta Repca, gdje je Macan Aleksandar izašao iz vozila, dok je Trifković Marko sa Marinković Savom odvezao Seata i vatreno oružje, na njima poznatu lokaciju, uz prethodni dogovor da na imanju K. A. prevezu i unište vozilo i vatreno oružje, čahure koje su ostale u vozilu i druge tragove, a koje su prethodno koristili prilikom izvršenja krivičnog djela ubistva policijskih službenika, što su zajedno i učinili.

Dakle, kao saizvršioci usmrtili dvije službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti i s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, obijanjem oduzeli tuđu pokretnu stvar.

Oni se terete da su počinili dva krivična djela – ubistvo i teška krađa.

Idina vrh