Delegacija iz BiH na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Konaković od 21. februara obilazi zemlje regiona

Patria) – Delegacija Vijeća ministara BiH od 17. do 19. februara učestvovat će na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (MSC). Na konferenciji će se na najvišem nivou raspravljati o najvećim izazovima vanjske i sigurnosne politike našeg vremena. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prisustvovat će ovoj konferenciji gdje će imati susrete sa ministrima vanjskih poslova nekoliko zemalja svijeta. 

Gotovo godinu dana nakon početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, MSC 2023 također pruža priliku za provjeru kohezije unutar Saveza i političke predanosti međunarodnom poretku temeljenom na pravilima. Pod novim predsjedateljem, veleposlanikom Christophom Heusgenom, MSC 2023 će, kao i obično, pozdraviti veliki broj visokih međunarodnih donosilaca odluka i stručnjaka, uključujući šefove država i vlada, ministre i različite glasove iz međunarodnih organizacija, civilnog društva, privatnog sektora i medija.

Agresorski rat nije prouzrokovao golemu patnju samo u Ukrajini, već je pogoršao krize i u drugim dijelovima svijeta. Kako svijet izgleda godinu dana nakon početka invazije? Je li rat najava jednog nasilnijeg svijeta, u kojem prevladava nekažnjivost i vlada zakon jačeg? Ili rat može biti katalizator za svjetski povratak međunarodnom poretku temeljenom na pravilima? Ova i druga pitanja bit će u središtu rasprava u Münchenu. Uz glavni program konferencije, postoji i mogućnost organiziranja službenog popratnog događanja u sklopu glavne konferencije. 

Konaković je također najavio da će nakon povratka iz Minhena, od 21. februara početi posjetu zemljama regiona Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. 

“Radimo na stabilizacijama odnosa na Zapadnom Balkanu kao pretpostavka za razvoj ekonomije”, kazao je Konaković 8. februara u Zenici.