Delić: Usvojena Odluka za početak realizacije poljoprivrednih podsticaja

02/04/2022
minuta čitanja

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o visini iznosa novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2022. godinu.

Kako je istaknuo ministar privrede KS Adnan Delić, odmah po objavi Odluke u Službenim novinama Kantona Sarajevo, počet će isplate podsticaja.

– Očekujemo da će to biti moguće u drugoj polovini mjeseca aprila – kazao je ministar.

Po njegovim riječima, uloženi su maksimalni napori da ova Odluka bude što ranije usvojena. Iznosi podsticaja su povećani posebno zbog naglih poskupljenja koja prate ovogodišnju proljetnu sjetvu, ali i sve drugo, s obzirom na to da su cijene osnovnih životnih namirnica rapidno rasle proteklih nekoliko mjeseci.   

U 2022. godini planirano je sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu za 1,5 milion KM.

– Odlukom su predviđena nova povećanja za sve vrste novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo, prije svega, zbog naglog rasta cijena goriva, mineralnih đubriva i drugih repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. U  ovom trenutku naš primarni cilj je da spasimo postojeću proizvodnju, jer situacija je iz dana u dan sve teža – kazao je ministar. 

Naveo je kako se nada da će se situacija na globalnom planu stabilizirati, kako bi se već sljedeće godine moglo nastaviti s aktivnostima koje će dovesti do povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i domaće zdrave hrane.

– Ministarstvo privrede iz godine u godinu nastoji rasteretiti poljoprivredne proizvođače kroz različite aktivnosti. Tako i ove godine, osim uvećanja sredstava namijenjenih za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova ne samo za prošlogodišnju sjetvu, nego i ovosezonsku. Već smo počeli s otkupom poljoprivrednih viškova od prošle godine i to s povećanom otkupnom cijenom u odnosu na 2021. godinu. Osim toga, značajno smo povećali iznose podsticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica – pojasnio je ministar.

Kaže da su zatražili od Vlade Kantona Sarajevo da uputi inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih podsticaja ukine pravdanje računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, s obzirom na to da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva.

Naveo je i da su oslobodili poljoprivrednike pravdanja računa za sjeme i đubrivo, te uputili inicijativu općinama da državno poljoprivredno zemljište daju ljudima da ga obrađuju, besplatno ili uz minimalnu naknadu, a kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja.

Istakao je i da iznosi podsticajnih sredstava za najkonkurentnije proizvodnje kao što  su proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca, te plastenička proizvodnja organske hrane nisu zanemarivi i da bi se efekti istih trebali osjetiti u obimu cjelokupne proizvodnje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Idina vrh