Denis Zvizdić u Madridu: Bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja

13/04/2023
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH se susreo sa Mertiksel Batet, predsjednicom Kongresa zastupnika Kraljevine Španije

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić susreo se danas u Madridu s predsjednicom Kongresa zastupnika Kraljevine Španije Meritksel Batet (Meritxell) i zahvalio se na podršci EU putu Bosne i Hercegovine.

Nada u podršku EU

Rekao je da Kraljevina Španija nikada nije imala dileme u pogledu ispravnosti takve odluke i da to BiH posebno cijeni. Izrazio je nadu da će se podrška EU putu Bosne i Hercegovine nastaviti nakon što Kraljevina Španija 1. jula 2023. godine preuzme predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Rekao je da je BiH kao država kandidat spremna učestvovati u svakoj fazi predsjedavanja Kraljevine Španije EU, uključujući i parlamentarnu dimenziju.

Dobri bilateralni odnosi 

Tokom susreta razgovarano je o radu parlamenata i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u obje zemlje. Naglašeno je da su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Španije dobri i bez otvorenih pitanja i da je u narednom periodu potrebno jačati, kako ekonomsku, tako i međuparlamentarnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Batet su saglasni da postoji prostor za unapređenje interparlamentarne saradnje kroz organizovanje zajedničkih parlamentarnih foruma, bilateralnih posjeta, te na saradnji u okviru Parlamentarne skupštine Unije za mediteran, čije članice su i BiH i Kraljevina Španija.

Predsjednica Batet je uputila poziv predajedavajućem Zvizdiću za prisustvo na konferenciji u povodu Dana parlmentarizma 30. juna ove godine, a predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv predsjednici španjolskog Kongresa zastupnika da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini u okviru parlamentarne dimenzije španskog predsjedavanja Vijećem EU.

Tokom posjete, predsjedavajućem Zvizdiću je uručena srebrna kutija sa primjerkom Ustava iz 1978. godine i priređena je ceremonija upisivanja u knjigu počasnih gostiju Kongresa zastupnika.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BIH u Kraljevini Španiji Danka Savić.

Idina vrh