Denis Zvizdić za “Avaz”, poručio SDA: Prestanite s ucjenama

Oni to rade na način da gube političko dostojanstvo i kršenje svih normativa parlamentarne demokratije

Pokušavajući blokirati formiranje Vlade FBiH, SDA to radi na način koji znači gubitak političkog dostojanstva i kršenje svih normativa parlamentarne demokratije, kazao je za “Avaz” predsjedavajući Predstavničkog doma (PD) Parlamentarne skupštine (PS) BiH Denis Zvizdić.

Komentirajući otvorenu najavu blokade imenovanja Vlade FBiH, u kojoj neće biti SDA, koja je stigla od potpredsjednika FBiH Refika Lende, Zvizdić kaže da Lendo govori ono što već sedmicama ponavljaju režimski mediji, a što nije tačno, jer BiH nije ni predsjednička demokratija niti je monarhija.

Nezabilježen slučaj

– Nije tačan broj koji stalno spominje, da iza SDA stoji 300.000 glasača u BiH. SDA je na nivou FBiH dobila oko 240.000 glasova, a stranke osmorke, koje imaju istinski koalicioni kapacitet, dobile su 360.000 glasova. Govorimo o dominantnoj razlici. Ako Lendo tvrdi da SDA ima koalicioni kapacitet, ja postavljam pitanje da li bi on, da je bilo mogućnosti da se pojedinačno glasa za predsjednika i potpredsjednike FBiH, imao dovoljan broj ruku. Sasvim sigurno ne bi i to je dokaz da SDA u ovom trenutku nema koalicioni kapacitet – kazao je Zvizdić.

Blokiranje Vlade 

Blokiranje Vlade FBiH znači, dodaje on, ostavljanje postojeće u tehničkom mandatu još četiri godine, ukupno osam, što bi bio nezabilježen slučaj u demokratskoj praksi bilo koje zapadne demokratije.

– To nije prihvatljivo. Ako se nastavi ova blokada, očekujem reakciju visokog predstavnika, što bi bilo potpuno normalno i logično. Pozivam SDA da sačuva političko dostojanstvo, da ne nastavlja s ovim rigidnim ucjenama nezabilježenim u demokratskoj praksi BiH – istakao je Zvizdić.

Neprincipijelne izjave 

Komentirajući izbor rukovodstva Doma naroda PSBiH, Zvizdić kaže da se radilo o krajnje neprincipijelnim izjavama iz SDA u vezi s dopredsjedavajućim Kemalom Ademovićem.

– Pozivam medije da se vrate pet-šest godina unazad i objave tadašnje izjave vrha SDA o gospodinu Ademoviću i one posljednje. Vidjet će se neprincipijelnost, a u osnovi svega je ne pitanje kvaliteta ličnosti, već sama stranačka pripadnost – dodao je Zvizdić.

Zaboravlja se kako je SDA na manipulativan način došla do 12 pozicija u Domu naroda i da to nije bila volja Bošnjaka.