Đonlagić: Građani odlučuju da li žele u predsjedništvu imati 2:1 u korist BiH ili protiv BiH

04/07/2022
1 minuta čitanja

Generalni sekretar Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić predao je danas kandidatske liste DF-a u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za predstojeće izbore.Koalicija Željko Komšić za građansku državu” (DF – GS) će imati kandidate na svim novima vlasti, a učestvovat će i u okviru koalicije “Pokret” u Republici Srpskoj gdje prvi put očekuju da će imati poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.”Izlazimo s vrlo jasnom porukom i idejom kako vidimo buduće uređenje BiH na građanskim principima. Želimo tu ideju suočiti i tu programsku deklaraciju u političkoj areni BiH i tražiti podršku građana da konačno BiH uredimo po onim vrijednostima kakve važe u svim zemljama članicama EU, a to je jednaka vrijednost glasa i da smo svi jednaki pred ustavom i zakonom. Ta politička ideja za građansku državu BiH predstavlja našu ključnu političku poruku”, rekao je Đonlagić

Na novinarsko pitanje kako komentariše poziv lidera HDZ-a Dragana Čovića probosanskim strankama da na svoje liste ne stavljaju Hrvate, sekretar DF-a je kazao da to predstavlja samo jedan u nizu aparthejdskih i diskriminatornih poziva koncepa politike HDZ-a i HNS-a.

“Mi upravi građansko uređenje BiH suprotstavljamo modelu koji propagiraju HDZ i HNS. To su potezi politike koja je personalizirana s predsjednikom HDZ-a. Mi želimo jednaku državu za sve ljude ove zemlje, individualna temeljna građanska prava”, dodao je.

Đonlagić je kazao da će se građani BiH na ovim izborima će se opredijeliti da li žele buduće uređenje BiH na principima građanskog društva ili etničkih torova.

“To će biti jedina dilema ovih izbora. Naša poruka je da se narod odluči da li želi u Predsjedništvu BiH imati odnos 2:1 u korist BiH ili protiv BiH”, zaključio je.

Prethodni tekst

Haos na ulicama Sarajeva: Vozeći ukradeno vozilo napravio četiri udesa i pobjegao policiji

Sljedeći tekst

Turković pisala Tegeltiji: Odbijanjem da 11. juli proglase Danom žalosti u BiH podržavate zločince

Idina vrh