Dodik i Cvijanović u Mađarskoj: Danas na slavi, a sutra kod Orbana u društvu Vučića i Erdogana

19/08/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović danas su stigli u Budimpeštu na poziv vladike Lukijana i premijera Mađarske Viktora Orbana

Pristustvuju krsnoj slavi u crkvi Sent Andreje, dok su sutra planirani sastanci s Orbanom, zatim s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Također je dogovoren susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Mađarska 20. august slavi kao državni praznik u spomen svog prvog kralja, koji je kasnije i kanonizovan u sveca Ištvana. Kralj Ištvan je također zaslužan za preobraćanje Mađara u hrišćanstvo, a poseban značaj je dobio nakon što je vlast u Mađarskoj preuzeo Viktor Orban.

“Zadovoljstvo mi je što ćemo sa srpskom zajednicom u Sentandreji, na poziv vladike budimskog, obilježiti krsnu slavu grada, Preobraženje Gospodnje, te zajedno sa našim prijateljima prisustvovati aktivnostima u okviru proslave Nacionalnog dana Mađarske”, poručila je Cvijanović.

Dodik je najavio da će ovim zvaničnicima informirati o trenutačno izuzetno zahtjevnoj političkoj situaciji u BiH te o naporima stranih aktera da nametnu svoje zakone, ukidaju RS i podižu optužnice.

U crkvi Sent Andreje, Dodik će danas dodijeliti Orden RS-a na vrpci Episkopu budimskom i administratoru temišvarskom Lukijanu.

Mađarska se već neko vrijeme smatra odmetnikom unutar Evropske unije, a njen premijer Viktor Orban je na “crnoj listi” većine zapadnih političara te su izuzetno rijetki susreti s njim. Posjeta Dodika i Cvijanović dolazi u trenutku kada su odnosi EU, SAD i Mađarske na najnižem nivou od sloma Željezne zavjese.

Idina vrh