Dodik izvrijeđao Bećirovića i poručio da je RS “starija” od BiH: Taj protektorat je nastao u Dejtonu

10/08/2023
1 minuta čitanja

Nije postojala “Bosna i Hercegovina”, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma, rekao je Bećirović

Milorad Dodik. predsjednik Republike Srpske, ponovo se oglasio na društvenim mrežama i odgovorio na reakciju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Na taj način nastavljen je “rat” Dodika i Bećirovića oko suvereniteta BiH i “suvereniteta” entiteta. Lider SNSD-a je poručio kako su RS i FBiH postojale i prije Dejtona dok je “BiH protektorat sastavljen u Dejtonu”.

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

– BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona. Ovdje se radi o odredbama Ustava i Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje jer ne citira članove Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove. Kada govori o kontinuitetu BiH, u Ustavu jasno piše “da nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom prema ovdje sadržanim odredbama”.

Tačnije, sav njen kontinuitet po dejtonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene tačke kontinuiteta: ime “Bosna i Hercegovina”, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Bećirović uporno izbjegava da citira član koji kaže: “BiH se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske”.

Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava da prikrije činjenicu da je BiH sastavljena tek u Dejtonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništvo ta dva entiteta. U Dejtonu nisu ustanovljene ni Republika Srpska ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice.

Nije postojala “Bosna i Hercegovina”, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma. Time je potvrđen suverenitet i legitimitet Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nestanak “Republike Bosne i Hercegovine”.

Ostala je samo “Bosna i Hercegovina”, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama, napisao je Dodik.

Idina vrh