Dodik napao Tužilaštvo BiH, Ameriku, medije i poredio se s ratnim zločincima

12/08/2023
minuta čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je protiv njega i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

U svom sramnom obraćanju optužio je tužioca koji je potpisao optužnicu da je to učinio na nacionalnoj osnovi, a ambasadora SAD Michalea Murphyja da je “pisao” optužnicu. Svoje obraćanje sveo je na nacionalni osnov navodeći kako je riječ o “srbofobiji” i “nelegalnoj optužnici bez pravnog osnova”. Vršio je i indirektan pritisak na Sud BiH kazavši da ako potvrdi optužnice, onda je “dio harange”. Također, poredio se s ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

Tokom svog obraćanja sve vrijeme je ponovo Bošnjake nazivao muslimanima, negirao visokog predstavnika i OHR te Kirivični zakon BiH.

“Sramno podizanje optužnice protiv mene na osnovu navodno kvazi zakona koji je nametnuo onaj koji nema nikakvog ovlaštenja da to učini. Ovo je sramno, ovo je ugrožavanje suvereniteta za koji se mnoge bore u BiH. Ovo nema nikakve veze s pravom, ovo je političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki ambasador u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će učiniti protiv RS i šireći srbofobiju pridobijajući određene muslimane da to rade pa nađu tužioca koji je muslimanske nacionalnosti”, rekao je Dodik.

Naveo je kako “ne postoji zakon po kojem ih optužuju” te uputio niz kritika na račun Tužilaštva BiH, ali najavio i tužbe.

“Tužilaštvo nije odolilo pritisku nego je prihvatilo da izruči ono što se od njega traži optužnica pisana danima uz asistenciju Murphyja i mogli ste vidjeti da se samo američka ambasada oglasila i nepostojeća kancelarija OHR. Ja nisam imao dileme šta da uradim niti sam imao potrebe da se osvrćem na zakone koji nemaju pravno utemeljenje. Radio sam posao predsjednika i to ću činiti u svakom narednom slučaju kada RS i njena NSRS donese bilo koji zakon. Pokušaj da se napravi podanička struktura ovdje vodi se iz američke ambasade da se dovedu Srbi koji bi ispunjavali samo njihove zahtjeve. To smo gledali u vrijeme PDP-ove vlasti u RS kada smo izgubili najvažnija ovlaštenja. Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnovu”, rekao je Dodik.

Ipak, naveo je kako će se odazvati svakom pozivu koji eventualno dobije.

“Indikativno da je određeno troje tužioca da radi na ovom predmetu, a dvoje je otkazalo, ostao je jedan. Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama”, naveo je.

Najavio je ida će protiv tužioca pokrenuti pitanje tužbe za zloupotrebu službenog položaja, a potom svoju situaciju poredio sa ratnim zločincima.

“Ovo je za mene dar, kao politički čovjek obavijestit ću Srbe šta im se  sprema i izvršiti homogenizaciju Srba i RS do maksimuma. Ne znam šta će sud uraditi, ako odluči da potvrdi radi se o harangi i to bi bio dio srbofobije. RS neće ostati imuna na ovo. Zahvalan sam svima koji su reagovali jučer i onima koji nisu – raduju se jer je Dodik došao u problem. A ja opet mislim da je suštinski da odbranimo predsjednika RS, a da ni Dodik kao ni mnogi drugi u istoriji koji su se borili za prava srpskog naroda u RS ne mogu računati na svoje komoditete. Ni Karadžić ni Mladić nije računao na svoj komoditet inače da jeste pitanje je kako bi bilo. Ni Plavišić ni Krajišnik”, rekao je Dodik.

Optužio je medije N1, Buku i BN da rade protiv RS “po nalogu Zapada”, da za to “primaju novac” i indirektno poručio da slijede tužbe.

Također, kazao je kako će “BiH padati kako ovaj proces bude išao”.

“Mislim da znam šta govorim. Ako je napadnut predsjednik Republike (entitet RS, op.a.), onda je napadnuto cijelo društvo”, rekao je.

Poručio je i da će se izviniti Evropskoj uniji ako nije učestvovala u ovom procesu kao i to da sve što je “NSRS odlučila stoj ina snazi i da će provoditi svoje politike, a da neće najavljivati”.

Idina vrh