Dogovorena raspodjela ministarstava u Vladi FBiH: SDP-u četiri, NiP-u i NS-u po jedno?

15/02/2023
1 minuta čitanja

Dogovorena je raspodjela ministarstava u novom sazivu Vlade Federacije BiH. Portal Bljesak.infodonosi neslužbene informacije.

Prema njihovim informacijama, HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava, Narodu i pravdi jedno, SDP-u BiH četiri i mjesto premijera, Našoj stranci jednoj i Stranci za BiH po jedno ministarstvo dok bi ZNG-u, NES-u i PDA-u trebala pripasti tri ministarstva.

HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava i to – finansije, zdravstvo, prostorno uređenje, pravda, kultura i sport te promet i komunikacije. SDP BiH će uz mjesto premijera (Nermin Nikišić), trebao dobiti četiri ministarstva – obrazovanja, izbjeglih i raseljenih osoba, ministarstvo razvoja i obrta i ministarstvo trgovine.

Narod i pravda će dobiti ministarstvo rada i socijalne politike, a Naša stranka će dobiti jedno iako još uvijek nije poznato koje ministarstvo, piše Bljesak.

Stranka za BiH dobit će ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, kao i upravljanje Elektroprivredom BiH. NES-u i ZNG-u pripadaju tri ministarstva iako se još uvijek ne zna koja tačno. Od ranije se zna da će NES popuniti ministarstvo poljoprivrede.

Raspodjela ministarstava uskoro bi trebala biti ozvaničena, a sutra se očekuje da parlamentarna većina dostavi potpise zastupnika za novu većinu. Za sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se trebalo izabrati rukovodstvo FBiH. 

Lidija Bradara bi trebala biti predsjednica FBiH, a Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici.

Idina vrh