Dok objavljuje slike sa sedžde i propagira islam, Novalić paralelno učestvuje u akciji spašavanja Sebije – pogledajte šta je SDA sada smislila

10/04/2023
1 minuta čitanja

Osuđeni premijer Fadil Novalić uključio se u akciju spašavanja akademske karijere šefice Sebije Izetbegović, saznaje Raport.

Naime, Sebija Izetbegović do sada je ostala bez zvanja magistra jer ne postoje nikakvi dokazi da je polagala ispite niti ona ima diplomu. Pored toga, Kantonalna inspekcija naložila je poništavanje njenog doktorskog rada, jer nije ga mogla legalno završiti, ako nije prethodno nije završila magistarski.

Provjeru njene akademske karijere pokrenuo je Senat Univerziteta u Sarajevu i to nakon brojnih medijskih izvještaja. Formirana je komisija koja je sve provjerila i došla do zaključka da nema tragova da je Izetbegović ikad završila magistarski.

Potom je rektor Rifat Škrijelj odlučio da ukine njena zvanja. A zakonsku moć da to radi omogućio mu je Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo koji je usvojila Skupština.

Taj novi Zakon stupio je na snagu 2022. godine i u njemu je ojačana autonomija Univerzitata ali i rekotora UNSA.

I upravo na to igraju Sebija preko Novalića.

Naime, kako Raport saznaje, jutros je u Skupštinu KS stigao dopis sa Ustavnog suda Federacije BiH po zahtjevu Fadila Novalića.

Idina vrh