Ilustracija

Dolar je ojačao, cijene nafte nastavile padati

26/02/2024
1 minuta čitanja

Cijene nafte su pale u ponedjeljak, produbljujući pad iz prethodnog tjedna, nakon što je dolar ojačao uslijed zabrinutosti na tržištima da bi inflacija mogla biti viša od očekivane, što bi moglo odgoditi smanjenje visokih američkih kamatnih stopa i ograničiti rast globalne potražnje za gorivom.

Fjučersi nafte Brent su pali za 35 centi, ili 0,4 posto, na 81,27 dolara po barelu do 04:19 GMT, dok su terminski ugovori za američku zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) pali za 35 centi, ili 0,5 posto, na 76,14 dolara po barelu u odnosu na američki dolar. Jači dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Ovaj pad nastao je nakon gubitaka prošlog tjedna, kada je cijena Brenta pala za oko 2 posto, a WTI za više od 3 posto, zbog naznaka da bi smanjenje kamatnih stopa u SAD-u moglo biti odgođeno za dva mjeseca zbog porasta inflacije.

Analitičarka iz Aucklanda, Tina Teng, ističe: “Čini se da sentiment rizika slabi nakon tržišnog uspona predvođenog Nvidijom prošle sedmice, jer su očekivanja višeg dolarovog tečaja podigla američki dolar, što je pritisnulo cijene roba.”

Cijene nafte su se kretale između 70 i 90 dolara po barelu od novembra, s obzirom na rastuću ponudu u SAD-u i zabrinutost zbog slabije potražnje u Kini, što neutralizira smanjenje ponude od strane OPEC+. Geopolitički rizici od napada jemenskih Hutija na brodove u Crvenom moru ostali su skromni, samo 2 dolara po barelu za Brent, prema analitičarima Goldman Sachsa.

Unatoč tome, banka je povećala svoju ljetnu prognozu za cijenu nafte na 87 dolara po barelu, s obzirom na 85 dolara, zbog poremećaja u Crvenom moru koji su rezultirali većim od očekivanog smanjenjem zaliha koje drže zemlje članice OECD-a.

Idina vrh