Dosad neviđene fotografije nastale tokom opsade Sarajeva: Odrastanje pod granatama i borba za život

15/07/2023
1 minuta čitanja

Sniper Alley je objavio više od 40 dosad neviđenih fotografija snimljenih tokom opsade Sarajeva. Snimio ih je holandski fotoreporter Marco Okhuizen.

Ove fotografije su svjedoci najmračnijeg vremena u našoj historiji i ujedno predstavljaju dokaze o tome da je Vojska Republike Srpske izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, što pojedini i dalje negiraju.

Projekt Sniper Alley upravo zato ima veliki značaj u očuvanju kulture sjećanja. Mlađe generacije na ovaj način imaju priliku vidjeti šta se ovdje događalo tokom 1990-ih. Fotografije možete pogledati ovdje.

Džemil Hodžić je prije nekoliko godina pokrenuo projekt Sniper Alley. Imao je veliku želju pronaći i fotografiju svog brata Amela, koji je ubijen. U tome je uspio.

“Fotografija je napravljena nekoliko metara od mjesta na kojem je mog brata 3. maja 1995. godine ubio srpski snajperista sa Špicaste stijene. Moja misija je izgleda završena, ali projekt nastavlja dalje. Naše putovanje se nastavlja, i dalje ćemo prikupljati i objavljivati foto-dokaze o životu djece u opkoljenom Sarajevu”, rekao je ranije za Klix.ba.

Idina vrh