Državni parlamentarci usvojili niz važnih odluka, prošao zakon o VSTV-u

22/08/2023
1 minuta čitanja

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održao je danas 10. redovnu sjednicu na kojoj su razmatrane, ali i usvojene brojne važne odluke

Nakon dugotrajne i višesatne rasprave, zastupnici su pristupili glasanju te su između ostalog usvojili:

  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o Zakonu o VSTV-u, usvojen je i zaključak da preporuči Domu naroda da ovaj zakon u tom domu ide po hitnoj proceduri.
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
  • Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, uz ranije usvojene amandmane.
  • Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Ono što treba naglasiti, a tiče se ovog usvojenog zakona, odnosno izmjena zakona jeste da su zastupnici SNSD-a amandmanom oborili prijedlog da privrednici PDV plaćaju na kraju mjeseca.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj. U prvom čitanju usvojene su izmjene da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Ipak na Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojen je amandman SNSD-a kojima je ukinut dio izmjena koji se odnosi na plaćanje PDV-a do posljednjeg dana u mjesecu.

UIO na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Tegeltija je dala negativno mišljenje na pomjeranje datuma za uplatu PDV-a i kao razlog su naveli ugroženost makroekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon 10. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici će u 17 sati otvoriti 5. hitnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda.

Na sjednici će se razmatrati tačka koja se tiče imenovanja novog ministra finansija BiH koji će zamijeniti Zorana Tegeltiju. Prema ranijem dogovoru partnera na državnom nivou, SNSD je na ovo mjesto predložio Srđana Amidžića.

Idina vrh