Dubai uvodi helikoptersku taksi liniju – Kanton Sarajevo bez helikoptera za medicinske potrebe

12/02/2024
1 minuta čitanja

Dubai će uskoro postati prva metropola na svijetu koja će lansirati potpuno električnu taksiranu uslugu za svoje stanovnike i posjetitelje.

Emirateska novinska agencija (WAM) objavila je na platformi X da će zračni taksi Joby Aviation S4, osmišljen za prijevoz pilota i četiri putnika, raditi bez emisije štetnih gasova.

Ovaj taksi, s dometom od impresivnih 161 kilometar i maksimalnom brzinom od 320 kilometara na sat, bit će dostupan na više lokacija u Dubaiju, uključujući Međunarodni aerodrom, centar grada, Dubai Marinu i Palm Jumeirah.

Putovanje od Međunarodnog aerodroma Dubai do Palm Jumeiraha, koje trenutno traje 45 minuta vožnjom automobilom, bit će skraćeno na samo 10 minuta uz upotrebu ovih zračnih taksija, istaknuto je u priopćenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo je poziv za nabavku helikoptera u vrijednosti od preko 30 miliona KM, Kako se navodi u obavještenju o nabavci, riječ je o “nabavci višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom”. Također, u opisu se navodi da je riječ o “helikopteru za podršku”. Rok za prijem ponuda je bio 20. novembar 2023.

Idina vrh