Dugih šest mjeseci ruske agresije: Mogu li Ukrajinci nastaviti pružati otpor?

23/08/2022
1 minuta čitanja

Šest mjeseci nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu čini se da sukob nije blizu kraja i da je zaglibio, smatraju stručnjaci. Borbe i smrtonosni ruski udari nastavljaju se svakodnevno.

Rusija je započela napad na Ukrajinu 24. februara, pokušavajući munjevitom ofanzivom da zauzme glavni grad Kijev. Ali ukrajinske snage su pružile žestok otpor, prisiljavajući ruske trupe na povlačenje i prebacivanje borbi na bazen Donbasa na istoku zemlje i njen poljoprivredni jug, piše geo.fr.

Ukrajina već nekoliko sedmica najavljuje kontraofanzivu na jugu, odgođenu, prema Kijevu , zbog sporosti zapadnih isporuka oružja. Upitan o svojim nadama u budućnosti tokom posjete Odesi u petak 19. avgusta, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatvorio je oči, usporio riječi i govorio o “veoma teškoj situaciji, u kojoj izgledi za mir nisu očigledni”.

Može li rat trajati godinama? Kakvi su kapaciteti za suočavanje dvije zemlje?

Koliko dugo bi mogao trajati sukob

Analitičari ne vide razloga da se sukob zaustavi. Kompromisa i mirovnih pregovora nema ni na vidiku, a s obzirom na izrazito suprotstavljene stavove.

“Nalazimo se u trenutku kada se front stabilizuje. Čak i ako ruska vojska nastavi pokušavati (ograničene) ofanzive, vidimo gubitak zamaha; Moskva je u odbrambenoj poziciji na velikom dijelu fronta i dijelu pozadine u Ukrajini”, rekao je Dimitri Minić, istraživač u Centru Rusija/NIS Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI).

“Moguće je da će ukrajinska vojska pokrenuti operaciju velikih razmjera za ponovno osvajanje dijela Hersonske regije, ili čak grada Hersona, u kratkom ili srednjem roku” , dodao je.

Direktorica programa za širu Evropu istraživačkog centra ECFR Marie Dumoulin rekla je da nas čeka sukob koji će vjerovatno biti veoma dug, s obzirom da se stvorila ravnoteža snaga između zaraćenih strana.

“Možemo misliti da će to trajati barem do 2023. godine”, rekla je, ističući da su predsjednički izbori u dvije zemlje planirani 2024. godine.

“Hoće li se to odigrati i u kom pravcu?”, dodala je.

Ruski politički analitičar Konstantin Kalačov smatra da bi rat mogao potrajati godinama .

“Rusiji nedostaju ljudski resursi, ona je zaglibila. Međutim, i Ukrajini nedostaju ljudski resursi za kontranapad i nema teško ofanzivno oružje”, dodao je.

Mogu li Ukrajinci nastaviti da pružaju otpor?

Zima, sa vjerovatno nestankom struje i grijanja, bit će teška za ukrajinsko društvo.

“Zemlja je na ivici neizvršenja obaveza; 40 posto škola neće moći da se otvore na početku školske godine; nestašice goriva” , naglašava Marie Dumoulin. Ukrajinci imaju volju da do zime postignu barem taktičke uspjehe, jer će to ponovo motivisati trupe i društvo i opravdati zahtjeve prema zapadnim partnerima , napominje ona.

Idina vrh