Džaferović primio visoku komesarku UN-a za ljudska prava Bachelet

21/06/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas u Sarajevu visoku komesarku Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet kojoj je zahvalio za predanost radu u zaštiti i promoviranju univerzalnih prava i sloboda na globalnom nivou. 

Izrazio je podršku značajnom radu visoke komesarke na zaštiti osnovnih ljudskih prava, te iskazao namjeru za nastavak saradnje s Ujedinjenim nacijama putem multilateralnih mehanizama, koji se nalaze pod njenim okriljem.

Džaferović je upoznao visoku komesarku UN-a o napretku Bosne i Hercegovine na implementaciji međunarodnih akata o zaštiti ljudskih prava, posebno kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva.

Ponovio je posvećenost Bosne i Hercegovine zaštiti i promoviranju ljudskih prava i osnovnih sloboda kroz dijalog i poštovanje različitosti, te suzbijanu svih oblika diskriminacije i netolerancije.

Bachelet je zahvalila Džaferoviću na podršci njenom radu i angažmanu na zaštiti ljudskih prava. Ponovila je partnersku ulogu i podršku UN-a Bosni i Hercegovini na polju zaštite ljudskih prava, putem projekata koji uključuju sve kategorije društva.

Džaferović je podržao aktivnosti rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Ingrid Macdonald, koja je također prisustvovala sastanku, na projektima promoviranja mira i izgradnji dijaloga za bolju budućnost zemlje.

Uime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovao savjetnik Radovan Kovačević, a uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Idina vrh